Hlavní obsah

Vítězné dresy od baskeťáků Veselého a Satoranského mají fotbalisty inspirovat k výhře

Riga

Estonce spláchli jako přílivová vlna Baltu písek na lotyšském pobřeží, a honem pospíchali z basketbalové arény za fotbalisty. To aby jim předali vítězné dresy a inspirovali je k podobné výhře, s jakou vstoupili oni v Rize do základní skupiny evropského šampionátu. „Bylo by příjemné, kdybychom nedělní kvalifikační zápas s Lotyši odehráli s takovým přehledem, jako baskeťáci. O výsledku ani nemluvě, pravil uznale kapitán české fotbalové reprezentace Petr Čech, když společně s trenérem Pavlem Vrbou převzali od Tomáše Satoranského a Jana Veselého reprezentační dresy.

Fotbalisté a basketbalisté si předávají dresyVideo: Zdeněk Pavlis (Riga), Sport.cz

 
Článek

Cíl mají naprosto shodný. Jak basketbalistům, tak i fotbalistům jde v Rize o to, aby si zajistili postup do závěrečných bojů evropského šampionátu ve Francii.

Basketbalisté už k ní vykročili, neboť v úvodním vystoupení porazili v základní skupině Estonce 80:57 a první důležitý krok udělali.

„Pohoda. Ze začátku jsem nervozitu cítil, ale atmosféra v hale mě hnala a rychlé koše na úvodu pomohly," vykládala největší hvězda českého basketbalového týmu Jan veselý, když dorazila na trénink fotbalistů na stadiónu Sconto Riga.

„Paráda mít utkání pod takovou kontrolou, jako měli oni," skládal Veselému, Satoranském a spol. poklonu Petr Čech. Největší čahoun mezi fotbalisty si přitom vedle baskeťáků připadal mrňavý, až ho to samotného zarazilo.

Vrba raději na stupínku

„To se mi tedy opravdu dlouho nestalo," přiznával udiveně, zatímco trenér Pavel Vrba raději vylezl na vyvýšený stupínek, aby si zachoval přehled a hlavně nadhled. „Ale basketbalisté jsou samí vysocí chlapi."

Ti vysocí chlapi přinesli reprezentační dresy, které předali před tréninkem jak Petru Čechovi, tak i trenéru Pavlu Vrbovi.

„Snad vás budou inspirovat také k výhře. A doufáme, že přinesou i pohodu," tlumočili vzkaz spoluhráčů. „Od postupu vás dělí jen krůček, tak ho v neděli udělejte," přál jim Jan Veselý, hráč protřelý NBA i Euroligou, který patří na basketbalovém mistrovství Evropy k největším hvězdám. V Rize jsou vidět plakáty s jeho portrétem na každém nároží a i ve fanzóně v historické části města samo sebou kralují.

Jen jednoho Veselý se Satoranským litovali. Tak jako se nedostali fotbalisté do basketbalové arény na sobotní zápas Čechů s Estonci, nedostanou se ani oni na nedělní duel Vrbova týmu s domácími Lotyši.

FIBA si časové kolize s fotbalovým zápasem nevšimla

„Škoda, určitě bychom přišli, ale oba zápasy od sebe dělí jen dvě a půl hodiny, takže se to zvládnout nedá," připomínal Satoranský, že zápas fotbalistů začíná v Rize v 18 hodin našeho času a utkání basketbalistů ve 20.30 hodin (oba v on-line na Sport.cz).

S nabitým programem a časovou kolizí je vůbec v Rize potíž. Ve stejnou hodinu jako domácí fotbalisté hrají v své šampionátové střetnutí i lotyšští basketbalisté.

„My jsme v tom ale nevinně. Termín a čas fotbalové kvalifikace je znám už od roku 2014, ale FIBA na něj při stanovování programu evropského mistrovství v basketbale nebrala zřetel," bránili se domácí pořadatelé.

„I přes časovou kolizi ale doufáme, že fanoušci přijdou nejen na basketbal, ale i na fotbal. V prodeji už je jen posledních pět set vstupenek, takže při střetnutí s českou reprezentací počítáme s návštěvou a pomocí sedmi osmi tisíc fanoušků," odhadovali, že stadión Sconto Riga s kapacitou 8 080 diváků bude v nedělním podvečeru plný.

Reklama

Související témata: