Hlavní obsah

Mluvčí ho předběhl, takže Vrba nemusel odpovídat, jak to bylo s gratulací od kolegy Blinda

zp, dosSport.cz

Pohodový zápas? Turecká idyla v letenském balení? Kouč české fotbalové reprezentace si před sobotní kvalifikační konfrontací s týmem od Bosporu nic takového nemyslí. A kapitán mužstva už tuplem ne. „Bylo by krásné, kdyby šlo o pohodové střetnutí, ale nikdo z nás nic podobného nečeká,“ odmítl podobné dedukce legionář ve službách Arsenalu Petr Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Nešlo jen o zdvořilostní gesto vůči Turkům i třeba Nizozemcům, kteří budou pochopitelně letenskou kvalifikační konfrontaci sledovat s enormním zájmem, neboť na jejím výsledku závisí jejich další osud. Potřebují totiž, aby svěřenci Fatiha Terima neposbírali v posledních dvou kvalifikačních zápasech s českou a islandskou reprezentací víc než tři body, protože jedině tak se jim nabídne možnost je předstihnout, skončit ve skupině na třetím místě a dostat se tak alespoň do baráže.

I proto se Turci zajímali, jak se trenér Pavel Vrba tvářil na údajnou gratulaci k postupu, která mu měla přijít od jeho nizozemského kolegy Blinda.

Vrba neměl co odpovědět.

„Jediná komunikace, ke které došlo, byla oficiální komunikace mezi oběma asociacemi a gratulace, kterou jsme od nizozemské obdrželi. Žádná jiná neproběhla. Natož pak aby došlo ke gratulaci osobní," předběhl trenéra mluvčí české reprezentace Ondřej Lípa.

Pohodu nikdo nečeká

To ovšem nic nemění na tom, že by snad kouč či kapitán vnímali střetnutí s Turky jako pohodové.

„To skutečně nikdo nečeká. Vždyť Turkům jde o všechno, zatímco my potřebujeme úspěšný výsledek, abychom se dostali při losování závěrečného turnaje co nejvýš a měli ve Francii co nejlepší skupinu. A to už nemluvím o tom, že nám jde i o prestiž," snášel Petr Čech argumenty, proč se v sobotu večer nebude na pražské Letné konat žádná idyla.

I trenér Vrba své důvody přidal. „V nominaci jsou hráči, kteří v ní nebývají, nebo nedostali v předchozích zápasech tolik prostoru. A právě v zápasech, jaké nás čekají s Tureckem a v úterý s Nizozemskem, se ukáže, na co mají. Budou hrát o to, aby v nominaci příště byli," potvrzoval, že v obvyklé sestavě dojde k avizovaným rošádám.

Prozradit je však nechtěl. A ani nechtěl mluvit o tom, zda do brány pošle Petra Čecha, který s ním přišel jako kapitán na předzápasovou tiskovou konferenci, nebo Tomáše Vaclíka, jenž na svou příležitost čeká a podle trenérova slibu by se jí měl v jednom z duelů dočkat.

„Víme o tom, že se v bráně prostřídáme, ale nevíme, ve kterém zápase to bude. Oba se připravujeme stejně na obě utkání, takže trenér má výhodu," zůstával dobře naladěný Petr Čech pánem situace.

„Kdo bude chytat, to se brankáři dozví v sobotu," reagoval trenér Vrba na dotazy dopadající na něho a hlavně na Čecha.

Turecké vzpomínky Čecha nepronásledují

Třeba zda by se Čech postavil mezi tyče raději proti Turkům, na něž nemá ze sedm let starého duelu na EURO 2008  v Ženevě dvakrát příjemné vzpomínky, nebo zda by chytal raději až v Amsterdamu proti Nizozemcům.

„Budu chytat zápas, který trenér určí," odpovídal s úsměvem a nerozpakoval se přidat i reakci na zmiňovaný šampionátový zápas v Ženevě, kde Terimova turecká reprezentace otočila výsledek během závěrečné čtvrthodiny i po chybách, jichž se tehdy dopustil.

„Jestli na ty chyby myslím a zda mě pronásledují? Ne, nepronásledují," nedělal Čech s odpovědí žádné cavyky.

Jak dopadne kvalifikační zápas ME mezi Českem a Tureckem?
Vyhraje Česko
54,1 %
Utkání skončí remízou
24,4 %
Zvítězí Turecko
21,5 %
Celkem hlasovalo 8519 čtenářů.

Reklama

Související témata: