Hlavní obsah

Není to obvyklé, není to fair, reagoval trenér Turků na Blindovu gratulaci Vrbovi

zp, dosSport.cz

Turci hrají o všechno. Nesmí dnes večer v Praze prohrát, pokud si chtějí uchovat naději na účast v baráži a tím i na postup na evropský šampionát ve Francii. Ve zbývajících dvou kvalifikačních zápasech s českým týmem a islandskou reprezentací potřebují získat alespoň čtyři body, aby zůstali v tabulce před Nizozemskem. Jenže cítí, že Oranje hrají nekalou zákulisní hru, jak o tom ostatně mluvil jejich trenér Fatih Terim před dnešním kvalifikačním duelem s českým mužstvem.

Foto: Profimedia.cz

Zkušený kouč tureckých fotbalistů Fatih Terim.

Článek

Jste hodně překvapený, že Nizozemci jsou ve skupině až na čtvrtém místě a pokud váš tým získá v posledních dvou zápasech alespoň čtyři body, Oranjes na evropský šampionát nepojedou?

Překvapivé to určitě je, protože Nizozemsko je jedním z nejlepších týmů světa a na posledním mistrovství světa skončilo na třetím místě. Přesto doufám, že se mistrovství Evropy nezúčastní a že do Francie pojedeme my.

To si tolik věříte?

Můj tým je schopen porazit kohokoli. A velkým rozdílem. Vždyť s Nizozemskem jsme na jeho hřišti remizovali a doma ho porazili. A to jsme ze zápasů s ním mohli mít šest bodů, nebýt čistě náhodného gólu Huntelaara, který zavadil hlavou o míč.

Teď se vám nabízí velká příležitost, pokud získáte čtyři body v zápasech s českým celkem a islandskými fotbalisty...

Však také hráčům opakuji, že lidi využívají své příležitosti, pokud se jim nabídnou. A moji hráči věří, že svou velkou příležitost využijí.

Potřebujete k tomu ony čtyři body.

Čtyři, ale raději šest, abychom se nemuseli ohlížet na výsledky ostatních zápasů. Hrajeme proti dvěma dominantním týmům v naší skupině a chceme obě utkání vyhrát.

Je pro vás překvapením, že bojujete s Holandskem o baráž?

Určitě, protože jsem myslel, že s Holandskem postoupíme přímo. Jenže my začali kvalifikaci špatně, i když jsme mnohdy přišli o body nešťastně. Mnozí mluvili o naší situaci jako bezvýchodné, mnozí mě kamenovali. Ale finišujeme skvěle. Hlavně proto, že jsme získávali potřebné body, kde bylo třeba.

Dělá vám velkou starost, že Nizozemci hrají předposlední zápas v Kazachstánu dřív, než začne vaše střetnutí s českým týmem?

To významné není. Zvláště ne na mezinárodní úrovni. Nezáleží nám na výsledcích ostatních, koncentrujeme se jen na vlastní výkon. A nebudeme podle výsledku Nizozemců určovat naši taktiku. Jen věřím, že si Nizozemci budou počínat fair, i když slýchám, že jejich trenér říká jisté věci a chová se úplně jinak.

Narážíte tím na údajnou gratulaci Blinda českému trenérovi Vrbovi?

Nechci se tím zabývat. Není ale třeba být příliš sečtělý, aby člověk pochopil, o co jde. Přejí si, abychom my padli a oni postoupili, ale bylo přece na nich, aby nás porazili a nedoháněli vzniklou situaci zákulisními hrami.

Myslíte, že když vyhraje v Praze, bude trenér Blind gratulovat i islandskému trenérovi?

Může k tomu dojít. To, co se stalo, není obvyklé, není to fair a už teprve to není v gentlemanském duchu.

Jak dopadne kvalifikační zápas ME mezi Českem a Tureckem?
Vyhraje Česko
54,1 %
Utkání skončí remízou
24,4 %
Zvítězí Turecko
21,5 %
Celkem hlasovalo 8519 čtenářů.

Reklama

Související témata: