Hlavní obsah

Čínská firma CEFC, která vlastní Slavii, se stala partnerem reprezentace

Čínská finanční a energetická společnost CEFC, která je novým většinovým vlastníkem Slavie Praha, se stala partnerem fotbalové reprezentace. Firma bude do českého fotbalu investovat ročně desítky miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta na ilustračním snímku

Článek

"Je to velice významný moment, protože český fotbal potřebuje finančně posílit. Čína je budoucnost, je to významný signál i pro ostatní firmy," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta po podpisu smlouvy s prezidentem CEFC Čchan Čchao-tuo, který dorazil na dnešní utkání evropské kvalifikace na Letné proti Turecku.

"Je to partner, který investuje do českého fotbalu ročně v desítkách miliónů korun," dodal Pelta. Podpisu smlouvy se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka.

Společnost CEFC na začátku září získala šedesát procent akcií ve fotbalové Slavii. Zbylých čtyřicet procent má miliardář a spolumajitel letecké společnosti Travel Service Jiří Šimáně. Noví majitelé získali vršovický klub od bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka.

CEFC investuje v Česku i do oblastí mimo sport. Vstoupila do aerolinek Travel Service, převzala podíl v Pivovarech Lobkowicz Group či mediálních firmách Médea Group a Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa.

Reklama