Hlavní obsah

Rozpačitý Vrba a Terim, který neměl na fotbal ani pomyšlení. Natož aby slavil výhru...

Praha

Samozřejmě že byl z výkonu svých svěřenců rozpačitý, pochopitelně že reprezentačního kouče Pavla Vrbu prohra v domácím kvalifikačním loučení mrzela. „Porážka asi tlumí náladu po postupu, ale já hodnotím spíše celou kvalifikaci. Postoupili jsme na evropský šampionát, což je velký úspěch,“ snažil se i po nepovedené konfrontaci s Turky hledat a nacházet pozitiva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Pavel Vrba během utkání kvalifikace s Turky.

Článek

Pravdou ale je, že devadesátiminutové účinkování jeho svěřenců proti reprezentaci od Bosporu mu k tomu moc příležitostí neposkytlo.

Krejčí kazil. Proto šel ven

„Do přestávky šlo o vyrovnané utkání, jemuž chybělo oboustranně víc akcí a fotbalových momentů. My měli po půli dvě tři situace, kdy se Krejčí dostával do brejkových pozic, ale nevyřešil je dobře. I to byl jeden z důvodů, proč jsem ho střídal. Už v prvním poločase nebyl vidět tak, jak jsme si představovali, a když pak dvakrát po sobě zkazil přihrávku, sáhl jsem ke střídání," glosoval tureckou partii trenér Vrba.

„Po gólu z penalty už hráli Turci velice zkušeně a dotáhli utkání do vítězného konce," uznával, že jeho celek neměl nárok, aby se pokusil o zvrat.

„V útočné fázi jsme prostě neměli takovou sílu, jako v minulých utkáních. Soupeř měl samozřejmě větší kvalitu, než Kazaši a Lotyši, ale i tak jsem očekával, že se budeme prosazovat víc," vytýkal svým hráčům.

Chvála jen Vaclíkovi

Z těch, na něž se v předchozích kvalifikačních zápasech nedostávalo a které tentokrát proti Turkům na trávník poslal, chválil jen Vaclíka.

„V něm jsem problém neviděl, protože si počínal jistě a bylo tudíž správným rozhodnutím, že dostal prostor. Ani Šural mě ale nezklamal, protože se snažil a v ofenzivě patřil k těm lepším. Zato od Nováka jsem čekal trochu víc. A nejde jen o to, že asistoval u obou gólů. Vadilo mi, že se nazapojoval do ofenzivy tak, jak jsme byli zvyklí v dobách jeho působení v Jablonci."

Pochopitelně že poučení z Letné se promítne do úterního závěrečného střetnutí kvalifikace v Nizozemsku.

„Dám příležitost dalším hráčům, kteří proti Turecku nenastoupili. Každopádně se ale ukazuje, jak moc bude potřeba, aby se uzdravili všichni marodi," narážel Vrba na absentujícího Rosického, Sivoka, Pilaře a dost možná i chybějícího Limberského, kterého na poslední dva zápasy nenominoval. „Na mistrovství Evropy je budeme potřebovat."

Terim neřekl k zápasu ani slovo

Mohl se někdo divit, že turecký kouč Fatih Terim neměl navzdory vítězství a zhmotnění barážové šance na hodnocení zápasu ani pomyšlení? Že po pumovém atentátu v Ankaře, který připravil o život pětadevadesát lidí, nechtěl o fotbale vůbec mluvit?

„Kéž bychom se mohli radovat a prožívat radost z vítězství. Vy byste ale pociťovali radost po tom, co se u nás doma stalo? Na fotbalové téma se dnes nebudu bavit, přišel jsem jen proto, že minule jsem se na tiskovou konferenci po utkání nedostavil a dostal jsem za to od UEFA trest. Klidně přijdu jindy a budu odpovídat," pravil dvaašedesátiletý Fatih Terim a k zápasu skutečně neřekl jediné slovo.

Reklama

Související témata: