Hlavní obsah

Gebre Selassie se těší na Depaye: Bude to dobrý trénink před Bayernem

Amsterdam

Trenér Pavel Vrba hodlá dodržet svůj slib a na pravý okraj obrany pošle proti Nizozemsku zítra večer osmadvacetiletého beka Werderu Brémy Theodora Gebre Selassieho. Ten se na zápas těší. „Bude to pro mě i dobrý trénink před sobotním bundesligovým zápasem s Bayernem,“ žertoval při rozhovoru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Theodor Gebre Selassie už vyhlíží souboj s Nizozemci i víkendový zápas proti Bayernu.

Článek

„Ještě to není jisté, že nastoupím, ale náznaky od trenéra tu jsou. Ledacos se může změnit, upřímně se však těším. Zahrát si proti nejsilnějšímu týmu skupiny, byť mu kvalifikace nevyšla, a ještě v Amsterdam Areně. To je zážitek," říkal viditelně natěšený český bek.

Hlavně zlepšit ofenzívu

Sobotní duel proseděl Gebre Selassie na lavičce náhradníků. To je pro hráče vždycky horší, když nemůže pomoci a zápas neovlivní. „Chtěli jsme s Turky uhrát lepší výsledek a předvést kvalitnější hru. Turky jsme drželi na uzdě do vedoucího gólu. Po něm se jim zvedlo sebevědomí a zápas dovedli do vítězného konce. Bohužel nám to nevyšlo, o to víc se koncentrujeme na zápas s Nizozemskem. Vzadu jsme hráli v sobotu vcelku dobře. Horší to bylo v ofenzívě, chyběla nám především lepší finální přihrávka. Nezúročili jsme ani minimum slibných akcí. Ofenzívu musíme výrazně zlepšit, jinak by s námi mohlo být zle," nabídl svůj pohled na dva poslední kvalifikační duely.

Šance Nizozemska na postup do baráže je takřka mizivá, protože Turkům stačí s Islandem remíza. Přesto prý motivaci neztratí. „Je to jejich poslední zápas a doma. Nemohou s ničím kalkulovat. Určitě budou hrát na vítězství. Pořád mají obrovskou kvalitu. Utekl jim začátek kvalifikace, pak se to těžko honí," zdůraznil Gebre Selassie. „Nám se to říká dobře. Nikdo nečekal, že postoupíme už dva zápasy před koncem kvalifikace. Je to obdivuhodné a o to je postup sladší. U skvělého loňského začátku jsem nebyl, teď si to vychutnávám. Tím víc chceme kvalifikaci zakončit úspěchem," dodal.

Nad otázkou, zda má hráč v hlavě, že při jistém postupu není zápas tak důležitý, lehce zakroutil hlavou... „To rozhodně ne! Přístup musí být vždycky stoprocentní. Můžete ale hrát s klidnější hlavou, bez stresu. Nehrajete o všechno. Otázkou pak je, jak to kdo v hlavě zvládne. Svým způsobem je to ošidné."

S Kadeřábkem by si vyhověli

Gebre Selassieho prý netrápí, že má tak trochu smůlu, protože na pravém okraji obrany dostává momentálně přednost Pavel Kadeřábek, kterému se rovněž v bundeslize herně daří. „Vždycky je dobré, když máte post kvalitně zdvojený. Nemáme s Pavlem Kadeřábkem problém. Záleží na trenérovi, komu dá důvěru. My bychom ale klidně mohli být na hřišti oba. Z Brém jsem zvyklý podle potřeby nastoupit i na levém okraji obrany nebo ve středové řadě, tam jsem hrál za reprezentaci v závěru i v Lotyšsku. Dovedl bych si představit, že Pavel bude hrát na beku a já před ním, nebo obráceně. Vždyť je původně krajní záložník. Mně to v Brémách v záloze docela bavilo, ale bylo to v jiném herním systému. S Pavlem bychom to zvládli," je přesvědčený Gebre Selassie.

Z ofenzívního kolotoče, který umí Nizozemci roztočit, strach nemá. „Mají vynikající ofenzívu, lepší než Turci. K tomu výborné hráče po stranách. Bude to fofr. Určitě si s klukama navzájem pomůžeme. A kdyby na mě hrál Memphis Depay, jejich momentálně největší hvězda, vůbec by mi to nevadilo. Naopak. Sleduju ho dlouho, už když byl v Eindhovenu, věděl jsem o něm. Je to vynikající technik, nesmírně rychlý se skvělým zakončením. Oni mají takových hráčů víc, třeba je tam i Wijnaldum. Z legrace jsem říkal Bořkovi Dočkalovi ještě v Praze, že pro mne to bude skvělý trénink na sobotní bundesligový zápas s Bayernem," usmíval se český bek, který je také rychlonohý a dobře technicky vybavený.

Mistrovství Evropy je ještě daleko, ale karty se svým způsobem rozdávají už nyní. Kdo se ukáže, má dobrou šanci dostat se do nominace... „Pochopitelně někde v hlavě to mám, ale nijak se tím zbytečně netrápím. Je to ještě daleko a stát se může cokoliv. Samozřejmě udělám maximum, abych si nominaci vybojoval," pravil Gebre Selassie přesvědčivě.

Gólový fenomén Lewandowski

S chutí si povídal i o bundeslize a nabídl srovnání Nizozemska s Bayernem.

„Ofenzívní síla obou těchto týmů, byť jde o reprezentační tým a klub, je srovnatelná. Bayern má také rychlíky po stranách, vynikající výkonnost si drží celý tým. Hlavně Lewandowski pálí a dává góly. To je současný fenomén nejen bundesligy. Je v mimořádné formě, vydržela mu i za polskou reprezentaci. Uvidíme v sobotu, třeba ho nechají odpočinout (úsměv). Je zajímavé, že Bayernu nechybí jeho dvě zraněné hvězdy Robben a Ribéry. Jsou to skvělí fotbalisté, ale jejich absence opravdu není zatím znát. Třeba Douglas Costa je podle mne nyní lepší, než oba dva a je mu jedno, na kterém kraji hraje," srovnával.

Českého obránce mrzí, že jeho Werder po dobrém začátku sezóny klopýtá. „Začali jsme velmi dobře, ale pak jsme prohráli tři zápasy, z toho dva s nováčky. Ti nás doslova ukopali a my jsme dělali zbytečné individuální chyby. To je špatně. Chceme se vrátit na vítěznou vlnu, i když zrovna Bayern pro to není optimální soupeř. V bundeslize ovšem může kdokoliv porazit kohokoliv. Musím přiznat, že Bayern je momentálně přede všemi," konstatoval.

V národním týmu se potkává i s dalšími hráči z bundesligy - Pavlem Kadeřábkem z Hoffenheimu a tvůrcem hry berlínské Herthy Vladimírem Daridou. Bundesliga je také tématem jejich rozhovorů. „Samozřejmě se o bundeslize bavíme. Naposledy o tom, kdo koho už potkal. My jsme se už utkali s Pavlem a Werder byl šťastnějším týmem. Kluci se shodli, že to nejhorší máme teď před sebou my. Je fajn, že všichni tři hrajeme a docela se nám daří," rozloučil se Theodor Gebre Selassie.

Reklama

Související témata: