Hlavní obsah

Hrát s Brazílií, to by byl úspěch, říká Brückner

Igor BruzlPrávo

Los světového šampionátu fotbalistů v Německu české fanoušky nepotěšil. Pokud by se naplnily papírové předpoklady a náš tým postoupil ze skupiny, už v osmifinále by mohl narazit na favorita z Brazílie. "Ale to by bylo super. Vždyť by to znamenalo, že jsme šli dál," říká trenér reprezentace Karel Brückner.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Je to jeho jednoznačný cíl. Chtěl by českou reprezentaci vidět mezi týmy, které se probojují do vyřazovací části turnaje. "To by byl úspěch. Kdybychom hráli s Brazílií, tak bychom ve skupině skončili druzí. A nebo první," hned se opraví.

Nad vysokými ambicemi ale jen mávne rukou. "Dneska už člověk nemůže myslet na to, že jsme byli v semifinále mistrovství Evropy. To je dávno pryč. Národní týmy jsou obrovsky vyrovnané a kdyby se v Portugalsku hrálo EURO o týden později znovu, tak by skončilo určitě úplně jinak. Úspěch se nedá naplánovat. To musí být souběh třeba patnácti, dvaceti aspektů. Proto nikdy neříkám, kdo je favorit," vysvětluje kouč.

Při sledování soupeřů dává přednost videu

Přestože to na sobě nechce dát znát, přípravou na šampionát už žije. Často sice použije při výrocích o našich soupeřích ze základní skupiny větu, že na důkladnější rozbor je ještě dost času, ale o chvíli později už připouští, že na videu sledoval zápas Američanů: "Našel jsem kazetu z tohoto roku, kde hráli v Nizozemsku. A povím vám, je to mančaft. Kompaktní, dobře fyzicky připravený, mají zažité herní souvislosti."

O Ghaně toho moc neví, ale nebojí se, že by neměl materiály. "Existují agentury, které vám seženou kazetu z jakéhokoliv zápasu," prohlašuje Brückner, který i kvůli tomu neplánuje častější cestování přímo na zápasy: "Je fajn vidět někoho na vlastní oči, ale já upřednostňuji video. Co v reálu ani nepostřehnete, to si na kazetě třeba dvacetkrát vrátíte. Platí to pak i při sledování jednotlivých výkonů adeptů nominace."

Itálie, to je špička

Jeho olomoucká kancelář skýtá pro fajnšmekra nejeden poklad. Haldy videokazet se záznamy zápasů z celého světa, díky satelitu si trenér může vybírat, jakému přenosu dá přednost. A po baráži s Nory už má v archívu i jejich dvě utkání s třetím sokem Čechů, s Itálií. "To je špička, netřeba komentáře," říká na adresu Squadry azzury. Přitom ale je znát, že si na soupeře věří. Má už mít Itálie to nejlepší za sebou? "Však jsem je taky moc nevychválil," odpoví mnohoznačně s tajemným úsměvem.

Reklama