Hlavní obsah

Frustrovaný Kadlec chce cítit, že ho tým potřebuje. Reprezentace je pro něj vysvobozením

Praha

Dva měsíce nehrál fotbalový obránce Michal Kadlec soutěžní utkání za Fenerbahce Istanbul, v jehož barvách bojuje už třetí sezónu. Nebýt zářijového duelu kvalifikace o ME v Nizozemsku, 30letý borec by už si ani nevěděl, jaký adrenalin ostré bitvy přináší. I proto se mimořádně těšil na sraz české reprezentace před duely se Srbskem a Polskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Kadlec na tréninku české fotbalové reprezentace před kvalifikačním utkáním s Lotyšskem.

Článek

„Chci dokázat, že ač v klubu nehraju, v reprezentaci jsem právem," říká odhodlaně borec, jenž sní o nominaci a následném startu na třetím mistrovství Evropy.

Situace v klubu však Kadlecovi nenahrává. Trenér Vrba avizoval, že hráče bez dlouhodobého zápasového vytížení do nominace brát nebude. „Chápu, že rozehranost je pro trenéra důležitá. Ale někdy může být velké vytížení na škodu, protože hráč je unavený. A naopak kluk, který nehraje, je natěšený, hladový po úspěchu a chce se předvést," nedělá si těžkou hlavu Kadlec.

Doufá, že jeho pozice v klubu se změní k lepšímu. „Aktuální stav je frustrující. Chci hrát, ale trenér Pereira mi možnost nedal, přestože hrajeme hodně zápasů a prostor na změny určitě byl," krčí bezmocně rameny Kadlec.

Nepomohlo mu ani vydařené vystoupení v národním dresu v Nizozemsku. „Vrátil jsem se do klubu, trenér mi říkal, že zápas viděl a chválil mě. Ostatně slova chvály měl pro celý český tým. Ale pak přišel víkend a já byl na lavičce," posteskne si Kadlec.

Trenér Fenerbahce raději vybral jiného stopera

S trenérem situaci řešil, ventilovat závěry debaty však nechce. „Pro mě nešlo o logické vysvětlení, tudíž bych zůstal u toho, že jde o frustrující stav," usměje se hořce Kadlec. „Pikantní bylo, že když jsem přijel po minulém srazu do klubu, levý stoper Alves byl zraněný. Ale já stejně šanci nedostal a trenér nasadil pravého stopera," vykládá Kadlec.

V létě mu končí smlouva, kterou by rád dodržel. Nechce však vysedáváním na lavičce přijít o ME ve Francii. „Zbytečný si zatím nepřipadám. Odchod neplánuji. Ale chci cítit, že jsem pro mužstvo potřebný a tým mi věří. Tak jako v reprezentaci nebo v minulosti v Leverkusenu. Pevně věřím, že se situace obrátí," říká Kadlec, byť podotýká: „Když jsem hrál naposledy ligu, dvakrát jsme vyhráli a inkasovali jeden gól. Ale pak už jsem stejně nehrál. Reprezentace je vysvobozením. Jsem hladový. Chci ukázat, že ve Fenerbahce na lavičce sedím neprávem."

Reklama

Související témata: