Hlavní obsah

Česko - Belgie 1:0Schick sestřelil Belgičany. Lvíčata jsou ve skupině jako jediná bez porážky

Skalp lídra skupiny a dosud neporažené Belgie slaví čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let. Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky předvedli při čtvrtém vystoupení v 1. kvalifikační skupině o ME v Polsku velmi disciplinovaný výkon a technicky skvělého soupeře skolili jediným zásahem vynikajícího Patrika Schicka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Patrik Schick se raduje z gólu proti Belgičanům.

Článek
Fotogalerie

Lavičkův tým do utkání vstoupil velmi aktivně. Byl agresivní, protivníka napadal a zaskočený lídr skupiny nedokázal vzdorovat. Navíc po jedenácti minutách Čermák prostrčil míč z pravé strany k Schickovi, který se obtočil kolem Heylena a precizní křížnou střelou uklidil míč přesně k tyči - 1:0.

Hosté pak zvýšili obrátky, udivovali parádní technikou a rychlostí, s níž měli domácí zadáci problémy. Jenže s výjimkou hlavičky Kayembeho, kterou po pětadvaceti minutách zkrotil Zima, domácí dokázali veškeré nebezpečí zažehnat včas.

Sami naopak mohli po rychlých výpadech náskok navýšit. Nejprve skvěle hrající Schick prošel do pokutového území a jeho střelu k tyči dokázal Roef vyškrábnout. Vzápětí pak unikl po pravé straně Havlík a našel na malém vápně Čermáka, jenže ten pálil jen do náruče brankáře.

Ještě před poločasem o sobě dala vědět největší hvězda belgického výběru Divock Origi. Hvězdný útočník, který byl celou dobu neviditelný, se při první vážné akci uvolnil na hranici velkého vápna a jeho dělovku Zima jen s velkými obtížemi a notnou dávkou štěstí vyrazil na roh.

Barák odmítl pojistku

Po obrátce byli Belgičané dál nastěhovaní na české polovině, jenže s výjimkou jediného individuálního průniku Kayembeho, jenž se navíc ani nedostal ke střele, nebyli nebezpeční. Většinu akcí překombinovali, nebo si s míčem hráli tak dlouho, až jej zformovaná česká obrana ukořistila.

Ani přibývající čas nevzal hostům jistotu v kombinaci a postupném útoku, jenže moment překvapení Belgičané prostě postrádali, a tak česká defenziva s přehledem vzdorovala.

Po jednom z mála zdařených brejků druhé půle mohli Češi v 85. minutě náskok navýšit, jenže po Čermákově přistrčení Barákův technický pokus gólman vytěsnil na roh. Belgičané už se následně na nic nezmohli, a tak Česko zůstává jako jediné v 1. skupině neporažené, ale tíží jej remízy s Lotyšskem a Černou Horou.

Na Belgičany, kteří nadále drží první pozici zajišťující přímý postup na šampionát v Polsku, ztrácejí jediný bod.

Utkání skupiny 1 kvalifikace na ME 2017 fotbalistů do 21 let v Jablonci:
ČR - Belgie 1:0 (1:0)
Branka: 12. Schick. Rozhodčí: Palabiyik - Satman, Demirhan (všichni Tur.). ŽK: Lüftner, Barák - Heylen, Bakkali. Diváci: 2075.
ČR: Zima - Rys, Lüftner, Vraštil, Havel - Fulnek (85. Barák), Trávník, Souček, Čermák (90.+1 Tetour), Havlík - Schick (74. Linhart). Trenér: Lavička.
Belgie: Roef - Foket, Dendoncker, Heylen, Fiore - Cisse (70. Kabasele), Tielemans - Kayembe (83. Badibanga), Musonda, Bakkali (70. Dierckx) - Origi. Trenér: Scifo.
Tabulka:
1.Belgie43016:29
2.ČR42209:58
3.Černá Hora41214:45
4.Malta51223:75
5.Lotyšsko41125:54
6.Moldavsko51132:64
Postoupí česká jednadvacítka na ME 2017?
Ano
89,6 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 5275 čtenářů.

Reklama

Související témata: