Hlavní obsah

Češi sebevědomým výkonem zničili favorita. Jsme zpět ve hře, radoval se Lavička

Jablonec

Skalp favorizované Belgie vrací českou fotbalovou reprezentaci do jednadvaceti let zpět do boje o první postupovou příčku v 1. skupině kvalifikace o ME 2017 v Polsku. Po dvou remízových klopýtnutích s Lotyšskem a Černou Horou tým trenéra Lavičky na druhém místě ztrácí jen bod na čtvrtečního soka a jako jediný zůstává neporažen. Výkon z jabloneckého duelu navíc dodává hráčům i realizačnímu týmu optimismus. Lvíčata šla za triumfem velmi odhodlaně, bez pochybností.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Patrik Schick slaví gól proti Belgii v kvalifikaci ME 2017 hráčů do 21 let.

Článek
Fotogalerie

„Jsme zpět ve hře o vítězství ve skupině, což je velké povzbuzení. Jde o důležitý dílčí krok a já doufám, že triumf nad favorizovaným soupeřem dodá mým hráčům patřičné sebevědomí," přemítal po výhře 1:0 trenér českého výběru Vítězslav Lavička.

Jeho tým zvládl zápas skvěle takticky, soupeře nepustil do jediné vyložené šance a uhlídal i hvězdného útočníka Origiho, jehož nebezpečnou ránu krátce před přestávkou zkrotil v kvalifikaci debutující brankář Lukáš Zima. „Nikdo nám před zápasem nevěřil. Náš ročník je podceňovaný, ale ukázali jsme, že máme sílu. K ničemu jsme Belgičany nepustili a mohli dát čtyři branky," juchal strážce české svatyně.

„Belgičané jsou kvalitní při držení míče, mají silné ofenzivní individuality. Postavili jsme výkon na velmi dobré organizaci hry a odvaze v ofenzivě. Celý týden jsme se v tréninku věnovali taktice," popisoval Lavička.

Zejména spanilý úvod v podání domácího výběru bral dech. Belgičané byli ochromení, neschopní reagovat na odvahu Lavičkovy družiny. A jakmile se po jedenácti minutách hry prosadil Patrik Schick, šli Češi velmi sebevědomě za vítězstvím.

Schick? Byl výborný, chválil útočníka kouč

„Věděl jsem, že mám protihráče na zádech, tak jsem mu dal jesličky a běžel na branku. Vše vyšlo dokonale," rozplýval se Schick po utkání, když sklízel chválu ze všech stran. „Byl velmi platný pracovitostí, odvedl velký kus práce v naší hře. A jako útočník dokázal splnit úkol, když se prosadil po krásné akci a vstřelil vítězný gól. Byl výborný," velebil útočníka Lavička.

Schick si slastné okamžiky užíval. „Tak těžký zápas jsem snad ještě nehrál. Hodně jsme si zaběhali. Ale o to je pocit z triumfu, k němuž jsem pomohl vítěznou trefou, sladší. Na reprezentační úrovni nejkrásnější, jaký jsem zažil," vyprávěl devatenáctiletý borec po bitvě s Belgičany.

„V minulých zápasech jsme v některých fázích mohli pro vítězství udělat více. Tentokrát bylo vše jinak. Defenziva pracovala výborně, středová řada zrovna tak a skvělou práci odvedla i křídla," chválil celý tým Lavička. „Nyní je třeba potvrdit výhru v pondělí na půdě Moldavska. Hráči se už přesvědčili, že není snadné vyhrávat na půdě soupeřů, kteří nejsou favoritem," připomínal Lavička zaváhání z Lotyšska.

Vyhraje česká fotbalová jednadvacítka v pondělí na půdě Moldavska?
Ano
91,4 %
Ne
8,6 %
Celkem hlasovalo 2446 čtenářů.

Reklama

Související témata: