Hlavní obsah

Vrba zvažuje, že proti Srbům pošle do brány Vaclíka. Je v Ostravě doma, naznačil

Ostrava

Patnáct let nehrála česká fotbalová reprezentace mezistátní utkání v Ostravě. Přesto právě tam začne v pátek od 20:30 duelem proti Srbsku přípravu před mistrovstvím Evropy, které se koná příští rok ve Francii. Příští týden v úterý se pak národní tým představí ve Vratislavi, kde svěřenci Pavla Vrby svůj letošní program uzavřou zápasem proti domácímu Polsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář národního týmu Tomáš Vaclík. Dostane šanci v přípravném duelu proti Srbsku?

Článek
Fotogalerie

Začíná dvojzápasem se Srbskem a Polskem opravdový boj o závěrečnou nominaci na Euro?

Ano, je to začátek boje o nominaci, na druhou stranu tím také začíná zkouška pro mnoho hráčů, kteří budou bojovat o své posty.

Srbům, na rozdíl od českého týmu, kvalifikace na Euro nevyšla. Ovšem v týmu mají velké individuality, co si od zápasu slibujete?

Srbsko má mimořádné individuality, ať je to Matič, Kolarov, Mitrovič nebo Ivanovič, kteří hrají v top mužstvech. To, že nepostoupili, je zčásti kvůli věcem, které se děly mimo hřiště. (Kvůli dronu nesoucímu vlajku tzv. Velké Albánie a následným výtržnostem nebylo dohráno loňské kvalifikační utkání mezi Srbskem a Albánií. Duel byl zkontumován ve prospěch domácích Srbů, zároveň jim však disciplinární komise odebrala tři body a uzavřela stadión na dva kvalifikační zápasy - pozn. aut.). Tenhle silný tým nás prověří velmi dobře a jsem rád, že hrajeme právě s nimi.

Máte už v hlavě sestavu pro nadcházející dvě utkání? Bude v jednom hrát zkušenější tým a ve druhém méně zkušení hráči, nebo to promícháte?

V hlavě samozřejmě nějakou představu mám. Tým jsem si rozdělil na nějaké dvě skupiny, ale mluvit o našem mužstvu, že je někdo zkušenější a jiný méně, moc dobře nejde. To bych si ani netroufl. Před Holandskem Skalák a Šural vůbec žádné zkušenosti neměli a kdybych teď říkal, že jsou zkušení, to bych asi neříkal pravdu.

Na tomto stadiónu vyrostl Tomáš Vaclík, uvažoval jste, že byste ho nechal chytat?

Samozřejmě že o tom uvažujeme, protože Tomáš je tady doma. Momentálně se spíše přikláníme k této variantě.

Jak jste se vy osobně těšil na návrat do Ostravy? Fanoušci Baníku nyní moc fotbalové radosti nezažívají. Spravíte jim náladu?

Očekávám, že na stadiónu bude stejná atmosféra, jaká bývala na Bazalech v roce 2004, kdy jsem z Baníku odcházel. Byl bych hrozně rád, kdybychom viděli fotbal, který by fanoušky bavil. S kolegou ze srbské reprezentace jsme vzpomínali, že jsme se viděli naposledy při zápasu Plzně se Žejlezničarem Sarajevo, které jsme vyhráli 4:3. S takovým výsledkem bych byl spokojený.

Do týmu se vrací Kamil Vacek. Překvapilo vás, že se zvedl právě v polských Gliwicích?

Mě především překvapilo, že v patnácti dal košem Baníku a šel do Olomouce. Už tenkrát jsem věděl, co v něm je a moc mě jako trenéra mládeže Baníku zajímal. Teď potvrzuje, co v něm je. Pod trenérem Látalem v Gliwicích se jeho talent jen znovu otevřel.

Největší osobností týmu je bezesporu brankář Petr Čech. Popište, co týmu přináší kromě výborných výkonů v brance?

Petr je úžasný profesionál. I v době, kdy tolik nechytal, se choval naprosto profesionálně, a to se mu teď vrátilo v Arsenalu. Je příkladem pro všechny hráče, kteří v týmu jsou. A také pro ty, kteří se do reprezentace dostávají. Koneckonců i pro mě je velkým vzorem. Několikrát jsem se dočetl, že se nechovám profesionálně, Petr je pro mě proto velkým příkladem.

Jak skončí přípravný zápas mezi fotbalisty Česka a Srbska?
Vyhrají Češi
66,4 %
Utkání skončí remízou
20,3 %
Zvítězí Srbové
13,3 %
Celkem hlasovalo 3415 čtenářů.

Reklama