Hlavní obsah

Ostrý debut ozdobil nulou, vychytal i hvězdného Origiho. Chválu zaslouží kluci, říkal Zima

Radek MalinaSport.czPrávo

Debut v reprezentační jednadvacítce by fotbalový brankář Lukáš Zima pravděpodobně nejraději vymazal z paměti. Minulý rok na jaře při bitvě se Slovenskem lovil míč třikrát ze sítě a musel přetrpět prohru (1:3). Ve čtvrtek však dostal poprvé šanci v dresu Lvíčat při kvalifikační bitvě. A ostrou premiéru zvládl bravurně, když čistým kontem pomohl k triumfu nad Belgičany (1:0).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář české jednadvacítky Lukáš Zima v zápase proti Belgii.

Článek
Fotogalerie

„Neměl jsem moc práce, ale i tak mě nula těší. Byli jsme perfektně připravení. V defenzivě jsme odvedli práci nikoliv na sto procent, ale na dvě stě. Spoluhráči jezdili po zadku. Šla na mě prakticky jediná nebezpečná střela, jinak jsme soupeře k ničemu nepustili. Zaslouží pochvalu," rozplýval se nad parťáky borec, který momentálně hájí branku Perugie v druhé nejvyšší italské lize.

„Vyhodnocovali jsme minulé zápasy našeho výběru a nešlo nevidět, že jsme inkasovali poměrně dost branek. Lukáš je navíc z našich stávajících gólmanů nejzkušenější, proto jsme se rozhodli pro jeho nasazení," vysvětloval Vítězslav Lavička, trenér českého výběru.

Zima dokázal zkrotit všechny střely protivníka, vychytal i nejnebezpečnější pokus Divocka Origiho. Hvězdný útočník Belgie už má na kontě šestnáct startů v elitním výběru, dokonce se blýskl vítěznou trefou do sítě Ruska při utkání mistrovství světa 2016 v Brazílii, kde si zahrál i ve čtvrtfinále. „Je to velké jméno. Dva dny před zápasem jsem ho studoval u videa. Věděl jsem, že zakončuje jedině čistým nártem, placírku vlastně nepoužívá. Znal jsem i způsob, kterým zahrává penalty," vyprávěl Zima.

Míč zaplaval, propletl se pod nohama a letěl nad

K ráně dvacetiletého borce působícího aktuálně v Liverpoolu se vracel s úsměvem. „Když už byl balón hodně blízko, podivně zaplaval a stočil se mi pod ruce. Stačil jsem je však ještě dál dolů a míč srazil na zem," popisoval Zima s úsměvem okamžik, kdy se mu balón propletl mezi nohama a odrazil se nad břevno. „V první chvíli jsem myslel, že míč zůstal vpředu, ale pak jsem ho viděl nad břevnem. Byl jsem pochopitelně rád," smál se Zima.

Skalp favorizovaného soka si náramně považoval. „Náš ročník je hodně podceňovaný. Nikdo nám před zápasem nevěřil. Jenže my jsme byli skvěle připravení. K ničemu jsme Belgičany nepustili a sami mohli dát čtyři góly. Takový způsob vítězství se hodně počítá," lebedil si Zima.

S odstupem litoval ztrát v Lotyšsku a s Černou Horou. „Nyní je potřeba uspět v Moldavsku. Ale Belgičané chtěli hrát, zatímco v pondělí protivník asi příliš fotbalový nebude," přemítal Zima před pokračováním bojů o šampionát v Polsku.

Vyhraje česká fotbalová jednadvacítka v pondělí na půdě Moldavska?
Ano
91,4 %
Ne
8,6 %
Celkem hlasovalo 2446 čtenářů.

Reklama

Související témata: