Hlavní obsah

Vraštil prožívá skvělý podzim. Je to velká škola, říká stoper Mladé Boleslavi

Josef PešoutSport.czPrávo

Náročné, ale zároveň velmi úspěšné období prožívá v podzimní sezóně nadějný fotbalový stoper Lukáš Vraštil. Před půl rokem ještě působil jen ve druhé lize, ale během krátké doby se probojoval do kádru prvoligové Mladé Boleslavi a ve čtvrtek odvedl výborný výkon i v dresu české reprezentační „jedenadvacítky“ v Jablonci v kvalifikačním duelu s Belgií. „Je to pro mě velká škola,“ říká Vraštil v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Vraštil (vpravo) a Divock Origi z Belgie.

Článek
Fotogalerie

Co předcházelo vašemu razantnímu vstupu do první ligy i týmu Lvíčat?

Loni jsem hostoval z Boleslavi v Ústí nad Labem a rád na to vzpomínám. Na spoluhráče i sportovního manažera Stanislava Pelce a trenéra Petra Němce. Pro mladé hráče je druhá liga výbornou možností na rozehrání a rozkoukání ve fotbale před prvoligovou kariérou. Mohl jsem tam dobře trénovat a díky tomu jsem se dostal do Mladé Boleslavi. Ústecké kluky dál sleduji a fandím jim. Hecují mě, že když jsem byl v Ústí, tak hráli v dolní části tabulky, a teď se jim daří.

Pojďme k reprezentačním akcím jedenadvacítky. Jak jste viděl zápas s Belgií?

Uhlídali jsme Origiho, ale nebylo to jen o jejich útočníkovi. Naštěstí soupeř neměl moc šancí. Naše středová řada hrála skvěle, hlavně pokrývali hodně prostoru, k tomu se přidali krajní záložníci a krajní obránci. Tím nám ulehčili práci ve středu obrany. Dosáhli jsme na super výsledek 1:0.

Napadlo vás už po vedoucím gólu v 11. minutě, že vyhrajete?

V tu chvíli jsme věděli a věřili, že pokud nedostaneme gól, tak máme tři body. Byli jsme tím namotivovaní, abychom zápas zvládli.

Na klubové úrovni prožíváte skvělou jízdu s Mladou Boleslaví.

Každopádně starty za jedenadvacítku i v lize jsou pro mě velkou školou. V Boleslavi je vyrovnaný a dobrý kádr. Především to, jak nám to vychází v ofenzivní části, je neuvěřitelné. Jsem rád, že jsem se postupně prosadil do základní sestavy a od sedmého ligového kola jsem odehrál šest zápasů v řadě. Budu makat dál.

Už vzhlížíte k příštímu duelu v Plzni?

Pro nás to bude šlágr podzimu, který naznačí, jak dopadneme před zimní přestávkou. Myslím, že se nemusíme bát. Rozdáme si to na férovku. Boleslav i Plzeň mají v těchto dnech řadu hráčů v různých reprezentačních výběrech. Snad nebude problém, abychom se po návratu do klubů dobře připravili hned na ligu.

Reklama

Související témata: