Hlavní obsah

Vaclík děkoval trenérovi, že mohl ve Vítkovicích chytat. Moc jsem si to přál, svěřoval se

Ostrava

Hned v prvním startu za národní tým v listopadu 2012 si brankář Tomáš Vaclík připsal výhru proti Slovensku, na další ale čekal dlouhé tři roky. Byla ale o to sladší, protože český tým porazil Srbsko 4:1 na stadiónu v Ostravě-Vítkovicích, kde šestadvacetiletý gólman s fotbalem začínal.

Foto: Sport.cz

Český reprezentační brankář Tomáš Vaclík.

Článek

„Pocity jsou nejlepší. Vrátil jsem se domů a po velmi dobrém výkonu jsme porazili silné Srbsko výrazným rozdílem. Kdyby nám někdo před utkáním řekl, že vyhraje 4:1, těžko bychom mu věřili. Nechci to zakřiknout, ale zápas ukázal, že se můžeme měřit s nejlepšími týmy v Evropě," řekl Vaclík.

První poločas Češi vyhráli, herně jim ale moc nevyšel. O to důležitější se ukázal zákrok z 10. minuty, kdy Vaclík zastavil střelu Ljajiče. „To asi jo. Jsem rád, že jsem tu střelu chytil, protože zanedlouho dal Sivok úvodní gól a zápas nabral úplně jiný směr, než kdybychom prohrávali. Těší mě, že jsem tím zákrokem pomohl k výhře," vykládal reprezentační gólman.

Čisté konto přesto neudržel. Po přestávce jej po trestném kopu Kolarova překonal hlavou Škuletič. „Sehráli to dobře. Škuletič bohužel někoho přeskočil a dal tu hlavičku dobře k zemi. Balón se svezl a prošlo mi to pod rukama," popisoval Vaclík. „Říkali jsme si s Čechínem, že si ty nuly asi schováváme až na Euro. Tam by se nám to všem líbilo ze všech nejvíce," usmíval se brankář švýcarské Basileje.

Domů se Vaclík moc těšil

První přípravný zápas před evropským šampionátem, který se bude v příštím roce konat ve Francii, znamenal pro ostravského rodáka Vaclíka mnohem více, než pro jeho spoluhráče. „Moc jsem si přál doma chytat a trenérovi za to moc děkuji. Nevím, zda ještě někdy budu mít možnost odchytat takhle velký zápas na stadiónu, kde jsem vyrůstal," svěřoval se Vaclík, který si jako kluk vybral ten méně slavný klub v Ostravě - Vítkovice. „Byl jsem tady od žáků až po muže, prožil jsem tady celé dětství. Jsem rád, že jsem se sem mohl vrátit. Když jsem před pěti lety odcházel, ani mě nenapadlo, že bych se sem mohl někdy vrátit s reprezentačním áčkem," vyprávěl Vaclík.

Sehnat musel asi padesát vstupenek. „Sbíral jsem hned od začátku srazu od spoluhráčů lístky, abych je mohl dát známým. Podělili jsme si je s trenérem Vrbou, který má taky k Ostravě velké vazby," prozradil gólman, jež se kromě fotbalových povinností těšil i na setkání se známými. „Hned u brány na mě vyrukoval pořadatel, který si mě ještě pamatuje. Přitom už nejsem v Ostravě skoro šest let," smál se Vaclík.

Zvědavý byl i na opravený stadión. „Je moc krásný. Když jsem odcházel, byly kolem hřiště jen betonové tribuny. To, co tady vyrostlo, je úplně jinačí. Myslím, že by bylo hodně fajn, kdyby se tady mohl hrát i nějaký kvalifikační zápas. Jak ukázal zápas se Srbskem, lidé by přišli. Atmosféra byla skvělá, moc jsme si to v Ostravě užili," řekl Vaclík, který se teď společně s týmem přesune do polské Vratislavi, kde český národní tým v úterý 17. listopadu odehraje poslední letošní přípravný zápas.

Reklama

Související témata: