Hlavní obsah

Mimořádně příjemný návrat, rozplýval se Čech ve Vratislavi. Helmu sundat nemůže

Vratislav

Nesmazatelně se zapíše do dějin historie českého fotbalu. Jako druhý muž v historii nastoupí brankář Petr Čech při úterním přípravném utkání v Polsku ke sto osmnáctému zápasu v dresu národního mužstva a není pochyb, že v příštím roce se na čele historických tabulek osamostatní. Před duelem ve Vratislavi byl třiatřicetiletý borec patřící londýnskému Arsenalu v mimořádně dobré náladě. „Na zdejší stadión mám krásné vzpomínky," usmíval se Čech, byť nijak netajil, že chvíli trvalo, než mu tři roky staré okamžiky v paměti naskočily.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Petr Čech.

Článek

Trénink české fotbalové reprezentace v Polsku

Vybavily se vám po příjezdu k pondělnímu předzápasovému tréninku vzpomínky na tři vystoupení ve Vratislavi při mistrovství Evropy 2012, kdy jste zde s českou reprezentací vybojovali postup do čtvrtfinále šampionátu z prvního místa a porazili Řecko či domácí Polsko?

Úplně jsem si zápasy nepamatoval. Přeci jen za tři roky od šampionátu jsem projel hodně stadiónů a už mi to trošku splývá. Když jsem vstoupil do konferenčního sálu, tak se mi vybavil. A při vstupu na hřiště ožily i vzpomínky na samotná utkání. Ze tří zápasů jsme dva vyhráli, postoupili do další fáze šampionátu, a tak jde o návrat mimořádně příjemný. Ty vzpomínky jsou krásné.

Řídit budou Maďaři
Zápas českých fotbalistů v Polsku bude řídit trojice maďarských rozhodčích v čele se Sándorem Andó-Szabóem. Na čarách mu budou pomáhat Zsolt Varga a Oszkár Lémon.
Šestatřicetiletý Andó-Szabó je sudím druhé kategorie UEFA. Na mezinárodní soutěžní scéně píská zejména mládežnické celky. Naposledy řídil zápas kvalifikace jednadvacítek.
Výkop je ve 20.45, vysílá ČT Sport, on-line reportáž přináší Sport.cz

Sledoval jste během tří let od vzájemné konfrontace na šampionátu  reprezentaci Polska? Máte přehled o úrovni jejich týmu?

Potvrdili svoji vysokou kvalitu, když postoupili z velice těžké skupiny přímo na evropský šampionát do Francie. Rozhodně jde o soupeře, který nás řádně prověří. Myslím, že částečně je podobný nám, protože nesází na hvězdy, ale týmové pojetí. V tom jsme si velmi podobní.

Přestože brankář Lukasz Fabiaňski ze Swansea dostal od trenéra pro souboj s Českem volno, pořád zůstávají Polsku tři vynikající brankáři. Ve Stuttgartu působí Przemyslaw Tytoň, v AS Řím Wojciech Szczesny a v Bournemouthu Artur Boruc. Jak vnímáte své kolegy na postu brankáře v polském týmu?

Za poslední roky vychovali v Polsku vynikající brankáře, kteří se prosadili v elitních evropských klubech. Netuším, jakým způsobem to dělají, ale úspěch těch kluků potvrzuje, že v Polsku pracují s brankáři velmi dobře.

V kádru Poláků je i Wojciech Szczesny, jehož jste po šesti letech z kádru Arsenalu vytlačil.

Bohužel taková situace nastala a je faktem, že můj příchod do Arsenalu následně znamenal odchod Wojciecha do Říma. Ale jak jsem viděl, hraje pravidelně a myslím, že je v Itálii spokojený. Pro polskou reprezentaci je jeho působení v Římě dobré.

V úterý večer ve Vratislavi vyrovnáte historický rekord české fotbalové reprezentace v počtu startů, který drží Karel Poborský se sto osmnácti odehranými duely. Jak důležitý je pro vás tento milník?

Dosud jsem se tím nezabýval, ale nyní mohu říct, že je hezké vyrovnat se legendě českého fotbalu, kterou Karel bezpochyby je. Co se týče individuálního ocenění, tak je to velice pozitivní. Když jsem se poprvé dostal do nominace národního týmu, přál jsem si odehrát alespoň jeden zápas. Těší mě, že jsem zůstal tak dlouho a rekord vyrovnám.

Domácí reprezentaci bude chybět kanonýr Lewandowski a podle statistik Polsko v žádném utkání, kdy nenastoupil, neskórovalo. Oslavíte tedy rekordní zápas čistým kontem, které by navíc bylo první s nulou v éře trenéra Vrby?

Pamatuji si, že ve skupině evropského šampionátu proti nám nenastoupil a rovněž jsme vyhráli s čistým kontem. Kdyby se situace opakovala, rozhodně by se nikdo z našeho týmu nezlobil. Chceme výsledkově uspět. Na druhou stranu v polské sestavě dostanou šanci hráči, kteří dosud tolik příležitostí nedostávali. A všichni budou hladoví, chtějí trenérovi ukázat, že do týmu patří. Zvláště, když do šampionátu už nebudou mít mnoho příležitostí se předvést. Takže byť je Lewandowski vynikající útočník, jeho absence nepředstavuje takovou výhodu.

V Anglii se objevily zprávy, že se přiblížil čas, kdy do zápasu nastoupíte bez helmy chránící vaši hlavu po úrazu, který jste utrpěl na podzim 2006. Je taková varianta reálná?

Kdyby to bylo jen na mně, tak bych ochranou přilbu z hlavy sundal okamžitě. Přeci jen s helmou vnímám okolí jinak. Mám zakryté uši, člověk hůř slyší. Nicméně nejde o rozhodnutí, které záleží na mně. Tudíž helmu nesundám.

Jak dopadne přátelský duel fotbalistů Polska a Česka ve Vratislavi?
Zvítězí domácí
25,3 %
Utkání skončí remízou
21,1 %
Vyhraje Vrbův výběr
53,6 %
Celkem hlasovalo 11783 čtenářů.

Reklama

Související témata: