Hlavní obsah

Vrba poslal některým hráčům varování: Zlepšete se, nebo můžete mít s nominací na EURO problémy

Vratislav

Jmenovat nechtěl, ale varování některým hráčům trenér Vrba poslal. A po prohře v Polsku dost důrazné. „Nesplnili to, co od nich v defenzivě očekáváme. Pokud se na jaře nezlepší, mohou mít problémy s nominací na EURO,“ pravil poté, co jeho tým odešel ve Vratislavi po poslední přípravě letošního roku s tříbrankovým přídělem. Nejvyšším, jaký národní tým za Vrbova působení musel skousnout. „Na jaře musíme defenzivu zlepšit, aby nám soupeři tak jednoduše nedávali góly,“ připomínal.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Český fotbalista Jaroslav Plašil (vpředu) ve vzdušném souboji s Krzysztofem Maczynskim během přípravného duelu s Polskem.

Článek

Právě laciné góly inkasované po hrubých chybách během úvodních dvanácti minut přivodily ve Vratislavi zmar jeho výběru.

„Úvod byl naprosto šílený. Nejdříve hrubka v rozehrávce a gól, který dostaneme z rychlého soupeřova brejku, pak branka inkasovaná po standardce. Prohrávali jsme rychle 0:2, což rozhodlo," glosoval trenér Pavel Vrba úvodních dvanáct minut, které si sám nedovedl dost dobře vysvětlit.

Sám nevím, krčil rameny kouč

„Malá koncentrace? Nedůslednost? Sám nevím. Možná od všeho trochu," kroutil hlavou a spekuloval, že dost možná i čtyřicet tisíc diváků a atmosféra panující ve Vratislavi se na výkonu a hře některých jeho svěřenců podepsala.

„Většina z nich před takovou návštěvou v životě nehrála, takže je možné, že se jim rozklepala kolena."

Nebylo by divu, když proti Polákům postavil úplně nový tým, než byl ten, jenž hrál v pátek proti Srbsku.

„Byl to záměr. Chtěl jsem vyzkoušet všechny hráče, které jsem měl v kádru. Byla to asi poslední možnost, jak jim dát příležitost," připomínal kouč, že čas a možnost na další zkoušení nebude.

Chvála Vackovi, ještě větší Plašilovi

„Z nových hráčů byl nejlepší Vacek, který se dobře pohyboval, zapojoval se do hry, měl hodně míčů. Projevilo se na něm, že toho má hodně za sebou," kvitoval Vrba výkon legionáře působícího na polské ligové scéně. „Bartošák a Zahustel se snažili odevzdat maximum, ale čekal jsem od nich víc. Ale uvidíme, jak se budou dál vyvíjet," nelámal ani nad nimi hůl.

Nejlepší hráčem byl podle Vrby jednoznačně Plašil. „Opět potvrdil své schopnosti a dovednosti," kvitoval trenér jeho výkon, přičemž netajil, že daleko lepší výkon čekal od defenzivy.

„Měla být daleko důslednější. Zvláště u hráčů, kteří se v reprezentaci pravidelně pohybují. Pokud se jejich kvalita nezlepší, mohou mít problémy s nominací na mistrovství Evropy," poslal jim varování, ale konkrétní být nechtěl. „To si vyřeším v kabině," odmítl jmenovat a jen připomněl, že při svých výtkách nemyslí jen na obránce.

„Pravdou sice je, že při reprezentačních srazech trénujeme víc ofenzívu, ale teď se ukazuje, že před mistrovstvím Evropy musíme zapracovat na defenzívě. Musíme ji na jaře zlepšit, aby nám soupeři nestříleli tak jednoduše góly."

Reklama

Související témata: