Hlavní obsah

Vrba si v Paříži vzpomněl na Nedvěda: Teď musíme splnit i druhou část jeho přání!

Dost dobře nevěděl, jak na resumé pařížského losování reagovat. Na jednu stranu se trenérovi české fotbalové reprezentace Pavlu Vrbovi splnilo přání, takže do skupiny C k Němcům a Severním Irům se jeho tým nedostal, současně se mu ale moc nechtělo do “déčka“ ke Španělům a los ho tam poslal. „Jenže při losování kvalifikace jsem třeba takové Nizozemce do skupiny rovněž nechtěl,“ připomínal kouč národního týmu, že i těžký soupeř je k poražení a že losem nemá cenu se zabývat.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Trenéři reprezentačních týmů, které se střetnou v základní skupině D na EURO 2016: Zleva chorvatský kouč Ante Čačič, Vicente del Bosque (Španělsko), Fatih Terim (Turecko) a Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Při pařížském losu došlo na přání držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda. Ten totiž při pražském představování oficiálního míče pro mistrovství Evropy prohlásil, že by přál české reprezentaci ve Francii tu nejtěžší skupinu.

Nedvědovo přání se splnilo

„Opravdu bych chtěl, aby se (reprezentace) dostala do co nejtěžší skupiny, v níž nebude mít co ztratit. Od českého týmu by nikdo nic nečekal a mohl by jen překvapit. A jak jsem ho sledoval v kvalifikaci, má na to. Když správně načasuje formu, mohl by ve Francii předvádět dobrý fotbal a dosáhnout dobrých výsledků," nechal se Nedvěd slyšet, když ukazoval balón „Beau Jeu", s nímž se bude ve Francii hrát.

„Jeho přání se splnilo, na nás bude, abychom splnili i druhou část, kterou vyslovil. Tedy abychom ze skupiny postoupili," vzpomněl si trenér Vrba okamžitě na Nedvědova slova a jím vyslovenou paralelu s anglickým šampionátem v roce 1996. I tam se český celek dostal do těžké skupiny a nikdo mu nevěřil, přesto bezejmenní hráči dokráčeli až do finále.

„Přiznávám, že Španělsko jsem do skupiny moc nechtěl. Poslední světový šampionát v Brazílii mu sice nevyšel, ale na všech předchozích turnajích hrálo vždy o medaile. O motivaci tedy bude postaráno. Navíc vyrukujeme proti Španělům hned na úvod turnaje, takže první zápas pro nás bude vůbec tím nejtěžším," rozebíral Vrba skupinu.

„Turecku máme co vracet z poslední kvalifikace, kdy nás porazilo v Praze," dodával ve videorozhovoru pro strahovský fotbal. cz a připomínal, že on zase vyhrál se svým týmem v Istanbulu. „Vzájemně se známe velmi dobře, a proto jsem si Turky do skupiny moc nepřál. A Chorvatsko? Má výborné hráče v top klubech. Je to podobný případ jako Srbsko, s nímž jsme hráli v listopadu přípravný zápas."

Pelta má bolavou hlavu ze vstupenek

Na rozdíl od trenéra Vrby netajil první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, že losem není nijak nadšený.

„Šťastný los vypadá jinak, ale my se vždy dokážeme semknout, bojovat a demonstrovat, že jsme turnajovým týmem. Pak už na jménech soupeřů nezáleží," pravil Pelta hned po losu a hned dodával: „Jasným favoritem naší skupiny je Španělsko, ale může se v ní zrodit mnoho překvapení a stát se v ní může opravdu cokoliv. Takové Chorvatsko má na to, aby porazilo každý tým na šampionátu."

Už teď má ovšem předseda obavu z enormního zájmu českých fanoušků o vstupenky, kterých přitom nepřijde na Strahov mnoho. „Problém je v tom, že budeme hrát na menších stadiónech, takže dostaneme přiděleno sedm, šest a pět tisíc vstupenek. To skutečně není mnoho, protože zájem o lístky bude obrovský."

Postoupí čeští fotbalisté ze základní skupiny EURO 2016?
Ano
46,1 %
Ne
53,9 %
Celkem hlasovalo 41870 čtenářů.

Reklama