Hlavní obsah

Trenér Vrba na šampionátovém losu přece jen jedno pozitivum našel. Ubylo mu práce

Praha

Z losu finálového turnaje evropského šampionátu byl nejprve hodně rozpačitý, posléze ale na něm kouč české fotbalové reprezentace Pavel Vrba přece jen jedno pozitivum našel. „Počítal jsem s tím, že budu muset shlédnout a nastudovat třicet zápasů našich soupeřů ve skupině. Dostali jsme ale Turky, a protože jsme se s nimi utkali už v kvalifikaci, mám všechna jejich utkání důkladně zpracované. Takže mi zbývá udělat totéž s deseti zápasy Španělů a deseti duely Chorvatů,“ pobaveně sděloval, že mu vlastně ubylo práce.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Trenéři reprezentačních týmů, které se střetnou v základní skupině D na EURO 2016: Zleva Ante Čačič (Chorvatsko), Vicente del Bosque (Španělsko), Fatih Terim (Turecko) a Pavel Vrba (ČR) .

Článek

Hned po rozlosování šampionátu dal reprezentační kouč Pavel Vrba za úkol strahovskému videotechnikovi, aby mu nahrál a nachystal dévédéčka s kvalifikačními zápasy Španělů, Chorvatů a Turků.

Hráčům poznatky posílat nebude

„Začnu hned s rozborem všech zápasů, které naši soupeři na cestě do Francie sehráli. V každém se dá totiž najít něco, co lze posléze využít."

Hráčům však zatím svá zjištění předávat nebude. „Nemělo by to smysl. Založili by to stejně někam do šuplíku a příští rok v červnu by nevěděli, na co se dívali," pravil Vrba, protože zvyklosti a naturel svých vyvolených pochopitelně moc dobře zná.

„První informace o soupeřích ve skupině proto dostanou hráči až v březnu, kdy se sejdeme ke dvěma přípravným zápasům."

Možná do tohoto poznání přidá i zkušenosti Slováků, kteří se v kvalifikaci o EURO 2016 potkali se Španělskem.

„Potkali jsme se ještě před losováním a já Slovákům slíbil, že pokud se ocitnou ve skupině s Tureckem nebo Islandem, poskytnu jim veškeré informace, které jsem o těchto soupeřích posbíral. A oni mně na oplátku nabídli, že udělají totéž v případě, že my narazíme na Španělsko nebo Ukrajinu. Los si s námi pohrál, takže já jim vlastně nemusím posílat nic, zatímco od nich budu očekávat zprávy o Španělsku, které doma porazili," prozrazoval Vrba obsah česko - slovenské úmluvy.

Samozřejmě že jen na videozáznamy kvalifikačních duelů Španělů, Chorvatů a Turků trenér české reprezentace spoléhat nebude.

„V březnu budou naši soupeři hrát přípravné zápasy, takže na ně pošleme pozorovatele, aby viděli protivníky na vlastní oči. Zapojíme přitom do sledování pochopitelně trenéry našich mládežnických reprezentací," plánuje dopředu, jak posbírat co nejvíc informací.

Z vyrovnanosti by se dalo profitovat

Cílem české reprezentace příští rok ve Francii bude pochopitelně postup ze skupiny. „Samozřejmě že jde o hodně těžkou skupinu, ale zároveň jde i o skupinu hodně vyrovnanou, což by pro nás mohlo představovat jistou výhodu. Už v kvalifikaci o EURO jsme se o tom ostatně přesvědčili," doufá Vrba, že právě z vyrovnanosti skupiny D může jeho tým profitovat.

„Každý může porazit každého, každý může s kýmkoli body naopak ztratit. A protože do osmifinále zamíří z každé skupiny první dvě mužstva a společně s nimi pak čtyři nejlepší celky na třetím místě ve skupinách, je šance na postup opravdu velká," nijak netají reprezentační kouč Pavel Vrba, že i v konkurenci Španělů, Chorvatů a Turků myslí na osmifinále.

Jakou pozici obsadí čeští fotbalisté v základní skupině ME 2016 v konkurenci Španělska, Chorvatska a Turecka?
První, a bude to velká senzace!
10,7 %
Druzí, tím pádem projdou do osmifinále.
43,9 %
Skončí třetí (a možná postoupí).
28,2 %
Skupina je těžná, budeme poslední.
17,2 %
Celkem hlasovalo 24636 čtenářů.

Reklama