Hlavní obsah

Sbohem! Stovky lidí se loučily s věčně vysmátým klukem, brankářem Srníčkem

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Fotbalová rodina se v pondělí odpoledne ve smuteční síni v Ostravě-Vítkovicích rozloučila s Pavlem Srníčkem. Klenot ostravské brankářské školy minulé úterý zemřel ve věku 47 let poté, co ho při běhu rodným Bohumínem postihla zástava srdce. Poslední sbohem mu přišly dát stovky fanoušků Baníku i Sparty, bývalí spoluhráči, kamarádi, kolegové i téměř kompletní tým ze stříbrného ME 1996 v Anglii.

Poslední rozloučení s brankářem Pavlem SrníčkemVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek
Fotogalerie

Poslední rozloučení s Pavlem Srníčkem

Václav Daněk při posledním rozloučení s Pavlem Srníčkem

„Byl to brankář s velkým B. Pořád to nedokážu vstřebat a je mi z toho špatně," řekl viditelně rozrušený bývalý brankář pražské Sparty Petr Kouba. Společně s ním přijeli do Ostravy i další vicemistři Evropy Karel Poborský, Pavel Kuka, Radek Bejbl, Ladislav Maier, Miroslav Kadlec, Luboš Kubík či Martin Frýdek.

„Pavel, i když nechytal, měl na úspěchu, který jsme tenkrát v Anglii udělali, obrovský podíl. Tím, jak na trénincích pracoval, jak pomáhal, byl pro mě zároveň hnacím motorem do mé další práce. Velice jsem si ho vážil," dodal Kouba.

Do Ostravy přijeli i zástupci anglického Newcastlu. Památce bývalého spoluhráče se poklonil i například spoluhráč Steve Howey. „Pavel měl nejen v Newcastlu, ale po celé Anglii obrovské jméno. Lidé mi pořád volají a ptají se, co a proč se to stalo. Velmi si ho tam váží," uvedl bývalý brankář Baníku či anglického West Hamu Luděk Mikloško.

Zádušní mše v Newcastlu

Se Srníčkem se setkal ve třech týmech. Na začátku v Baníku, v reprezentaci i v anglickém West Hamu, kde jej vedl jako kouč. „Prožili jsme toho spolu spoustu a byli jsme velice dobří kamarádi. Byl to takový neustále veselý kluk. Pořád si prozpěvoval, s každým se hned dal do řeči. Je ho obrovská škoda. Asi máme každý někde napsáno, jaký čas je nám vyměřen," povzdechl si Mikloško.

Rodina se s Pavlem Srníčkem, jenž byl po devíti dnech v umělém spánku odpojen od přístrojů, protože vyšetření ukázala, že jeho mozek byl nevratně poškozen, rozloučí v rodném Bohumíně na Karvinsku v úterý. Angličtí fandové pak ve středu 13. ledna, kdy se v Newcastlu uskuteční zádušní mše. V příští sezóně se ve městě na severním břehu řeky Tyne odehraje exhibiční utkání k připomínce 20 let od slavné sezóny, kdy se Straky vrátily do Premier League. A bude na počest českého gólmana, který zůstane v srdcích tamních fanoušků navždy.

Něco podobného plánují i v Bohumíně, kde chtějí na počest Pavla Srníčka uspořádat charitativní utkání. Rádi by také po významném rodákovi pojmenovali některý sportovní areál.

Reklama