Hlavní obsah

Sám Rosický je překvapen, jak se jeho zdravotní stav zlepšuje, prozradil při nominaci na Skoty a Švédy Vrba

Aktualizováno

Hned bez čtyř stabilních hráčů se musí obejít kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba v nadcházejících přípravných zápasech doma proti Skotsku (24. března v Praze) a následně ve Švédsku (29. března ve Stockholmu). Vyrovnat se musí nejen s absencí dlouhodobě zraněného Rosického, ale i s neúčastí Čecha, Plašila a Pavelky, kteří jsou ve svých klubech rovněž na marodce. „Jejich zranění nejsou naštěstí natolik vážná, aby se v dohledné době nedali do pořádku,“ kvitoval trenér národního týmu, že zmíněné trio by se mělo v horizontu pár týdnů vrátit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Tomáš Rosický a trenér Pavel Vrba

Článek

I situace kolem Tomáše Rosického se zlepšuje a vypadá mnohem nadějněji, než ještě před nedávnem. „Tomáš je sám překvapen, že jeho návrat probíhá tak dobře," prozrazoval Vrba obsah svých telefonátů s legionářem z Arsenalu.

„Jsme pravidelně v kontaktu, Tomášův stav se zlepšuje, běhá, trénuje s míčem, takže doufám, že tento trend bude pokračovat a že se dojde i na zápasové zatížení. Jedno, zda za áčko, nebo juniorku, pro mě je důležité, aby hrál a zápas posoudil, zda je jeho zdravotní stav takový, abychom mohli uvažovat o nominaci na evropský šampionát," glosoval reprezentační kouč situaci kolem Rosického.

Jediným nováčkem Rada

Se zraněným gólmanem Petrem Čechem je rovněž v kontaktu, takže věří, že během dvou týdnů by se mohl zase postavit mezi tyče Gunners. „Během reprezentační přestávky by měl začít v klubu s přípravou, po ní by už mohl zase chytat," naznačil Vrba.

Pro zmiňované přípravné zápasy se Skotskem a Švédskem nominoval zatím 20 hráčů, mezi nimiž je jediným nováčkem Jakub Rada z Mladé Boleslavi.

„Sleduji ho dlouhodobě, v Bohemians i teď v Mladé Boleslavi patří k nejlepším hráčům, takže nyní přichází při zranění Plašila, Pavelky a Rosického jeho chvíle. Záleží na něm, jak nabídnutou příležitost zvládne," nechal se slyšet Vrba, který svůj kádr rozšíří po pohárových zápasech v tomto týdnu a po víkendovém, ligovém kole o další tři hráče.

Tři hráče ještě Vrba povolá

„Všichni tři budou z naší ligy," potvrdil a nijak netajil i několik jmen, o kterých uvažuje. Třeba o plzeňském Baránkovi, třeba i sparťanském Zahustelovi.

„Baránek je hodně zajímavý a hlavně perspektivní stoper, který prošel jednadvacítkou a v Plzni si vybudoval stabilní pozici. Zahustel mě příjemně překvapil, jak si poradil s novým postem, který v sestavě Sparty dostal. Maximálně mu vyhovuje, protože on je moderním obráncem, jakého musí mít každý trenér rád," kvitoval Vrba výkony Zahustela na ligové i evropské pohárové scéně.

„Je v mém hledáčku, na kraji obrany má dokonce větší šanci prosadit se do nominace, než v záloze."

Na rozdíl od podzimních utkání chybí v reprezentačním výběru dva ligoví útočníci Lafata a Škoda.

„Lafatu, který byl dlouhou dobu zraněný a teď se objevuje na hřišti na šedesát, sedmdesát minut zkoušet nepotřebuji. Vím, co od něho mohu čekat. Proto jsme mu po dohodě s klubovým trenérem dopřáli volno. Vedl mě k tomu Davidův zdravotní stav i nabitý program Sparty," vysvětloval reprezentační kouč.

„Škoda, který nám na podzim v kvalifikaci hodně pomohl, nemá dveře do reprezentace samozřejmě zavřené, byť na jaře nemá podzimní formu. Když dá v neděli v derby se Spartou tři góly, klidně ho dodatečně do kádru povolám."

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné zápasy se Skotskem (24. března v Praze na Letné) a ve Švédsku (29. března ve Stockholmu):
PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiTomáš VaclíkBasilej50
Tomáš KoubekLiberec00
Aleš HruškaPříbram00
ObránciTheodor Gebre SelassieBrémy321
Pavel KadeřábekHoffenheim142
Michal KadlecFenerbahce Istanbul628
Tomáš SivokBursaspor505
Marek SuchýBasilej250
Daniel PudilSheffield Wednesday292
David LimberskýPlzeň341
ZáložníciBořek DočkalSparta216
Vladimír DaridaHertha Berlín311
Jakub RadaMladá Boleslav00
Kamil VacekGliwice80
Daniel KolářPlzeň242
Ladislav KrejčíSparta194
Josef ŠuralSparta71
Jiří SkalákBrighton50
ÚtočníciTomáš NecidBursaspor349
Matěj VydraReading154

Reklama

Související témata: