Hlavní obsah

Lvíčata musí v kvalifikaci o malé EURO potvrdit povedený závěr podzimu. Jde o každý bod, ví Lavička

Praha

Ještě že v samém závěru kvalifikace o malé EURO česká lvíčata napravila to, co v úvodu zpackala. Výhrou nad Belgií a tříbodovým importem z Moldávie se posunula ve skupině na první příčku před největší favority - Belgičany. Ti mají ovšem zápas k dobru. „Teď vstupujeme zápasy s Lotyšskem a na Maltě do druhé poloviny kvalifikace, v níž nám půjde o každý bod. Postupují totiž nejen vítězové skupin, ale z barážového klání čtyř nejlepších týmů na druhých místech i dvě lepší mužstva,“ připomíná manažer jednadvacítky Jaromír Šetrle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zamyšlený trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička.

Článek

Pro kvalifikační duely s Lotyšskem (25. března v Uherském Hradišti) a na Maltě (29. března) nominoval trenér Vítězslav Lavička zatím 19 hráčů. „Jednoho ještě doplním po nadcházejícím ligovém kole," podotkl kouč, který kvituje větší výběr a lepší výkonnost mladíků, kteří se mu nabízejí.

Třeba útočníků Juliše a Schicka, třeba slávistického záložníka Součka. „Udělal ze všech mladých hráčů největší progres, takže o něm uvažoval i trenér áčka Pavel Vrba. Nakonec ale zůstal s námi v jednadvacítce, protože my hrajeme o kvalifikační body," pochvaloval si Lavička Vrbovu vstřícnost.

Přitom netajil, že i jeho některé problémy trápí. „Třeba s brankáři. Máme dva kvalitní gólmany v zahraničních klubech, ale nechytají a bojují o místo v sestavě," narážel na Staňka v Evertonu a Zimu v italské Perugii.

„Se stopery je to podobné... Simič je v kádru AC Milán, jezdí s mužstvem k zápasům, ale zatím nehraje. Stronati je na tom ve vídeňské Austrii podobně," glosoval trenér situaci svých mladých legionářů.

Problémy mu pochopitelně způsobuje i zranění dvou mladíků, s nimiž pro jaro počítal - Maška a Linharta.

„Z mužstva a týmové atmosféry, která vládne v kádru, mám ovšem dobrý pocit. Teď musíme podzimní výsledky potvrdit dalším bodovým ziskem. Lotyšsko bude nepříjemným soupeřem, což jsme poznali už v prvním duelu plném zvratů, kdy jsme uhráli jen remízu. Hodně spoléháme na podporu diváků v Uherském Hradišti. I Malta, která hraje poprvé v kvalifikaci doma, bude ovšem houževnatým protivníkem," zamýšlel se na nejbližším programem svého celku Vítězslav Lavička.

Nominace fotbalové reprezentace do 21 let na zápasy kvalifikace mistrovství Evropy s Lotyšskem (25. března v Uherském Hradišti) a na Maltě (29. března v Ta' Qali):
PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiLuděk VejmolaJihlava00
Vojtěch VorelSellier30
Lukáš ZimaPerugia30
ObránciMilan HavelBohemians 190520
Lukáš VraštilOstrava30
Michael LüftnerTeplice70
Aleš MatějůPlzeň20
Ondřej KarafiátLiberec00
ZáložníciAntonín BarákSlavia21
Aleš ČermákMladá Boleslav62
Václav ČernýAjax31
Michal HubínekBohemians 190500
Marek HavlíkSlovácko51
Tomáš SoučekSlavia41
Daniel HolzerOstrava50
Petr ŠevčíkOlomouc00
Michal TrávníkJablonec162
ÚtočníciLukáš JulišSparta10
Patrik SchickBohemians 190553

Reklama

Související témata: