Hlavní obsah

Reprezentaci se sice v Edenu nedaří, přesto by se mohl proměnit v Národní stadión a její domov

Praha
Aktualizováno

Pro fotbalovou reprezentaci je sice pražský Eden prokletý, v budoucnu by se přesto mohl stát jejím rájem. „Ale třeba v očích UEFA má slávistický stadión ohromné renomé od chvíle, co se tam konal v roce 2013 Superpohár mezi mnichovským Bayernem a londýnskou Chelsea,“ položil první muž českého fotbalu Miroslav Pelta na stůl svůj argument, když vyrukoval s vizí, že by Eden mohl sloužit i jako Národní stadión.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stane se z Edenu Národní stadión?

Článek

Nikoli Letňany, Stodůlky, natož pak Maniny nebo Strahov, tedy lokality, o nichž se v souvislosti s výstavbou nového Národního stadiónu v minulosti uvažovalo. Eden by měl být pro reprezentaci tím pravým domovem. Samozřejmě za přispění Slavie a jejích čínských majitelů, společnosti CEFC. Ta už přišla s tím, že vršovický stadión od dosavadních majitelů odkoupí a jeho kapacitu zvýší o deset, ba možná i o patnáct tisíc míst.

Myslet nejen jako fotbalový boss

„Jestliže k tomu skutečně dojde, odstoupíme od myšlenky stavět v Praze Národní stadión, který by sloužil jen na pár zápasů v roce a vyprodal se jedině, když budeme hrát s Němci, Nizozemci, Španěly. Doba je jinde, musíme vnímat situaci, jaká je a přemýšlet i o rentabilním provozu," uvažuje Pelta nikoli jen jako fotbalový boss, ale především jako podnikatel a obchodník.

Logicky, protože co víc si přát, než investici privátní společnosti, která by nezatížila státní rozpočet a pochopitelně ušetřila i asociační pokladnu?!

„Čínané chtějí odkoupit nejen sedmdesátiprocentní, tedy většinový podíl a stát se tak majoritními vlastníky stadiónu, což už ostatně potvrdil pan Tvrdík zastupující v klubovém vedení čínské zájmy, ale upravit stadión tak, aby se kapacita Edenu zvýšila. V tom případě bychom s nimi jednali o tom, že by se stal Národním stadiónem české reprezentace. Byla by to rozumnější cesta, než hledat investora, který by postavil zbrusu nový stadión," je přesvědčen Pelta.

Reprezentace a pak i finále Evropské ligy

Studie a plány, jak ve vršovickém fotbalovém chrámu přistavět další patro, už existují, což je pro Peltu další pádný argument.

„Mým snem by bylo uspořádat potom v Edenu i finále některého z evropských pohárů, Neříkám přímo Ligy mistrů, ale finále Evropské ligy by se tam hrát mohlo. V takovém případě by byla ideální kapacita kolem pětatřiceti tisíc míst," nechal se hned unášet další představou.

Časový horizont pro její naplnění však nedovede odhadnout. „Plány a studie na výstavbu dalšího patra Edenu jsou sice hotové, ale teď půjde o to získat všechna potřebná stavební povolení."

Eden je pro reprezentaci prokletý

Otázkou je, jak by si na novém Národním stadiónu počínala česká reprezentace. Té se v Edenu dlouhodobě nedaří, neboť tam naposledy vyhrála v říjnu 2010 v kvalifikaci nad Skotskem. Pak přišla prohra s Arménií či třeba remízy s Norskem nebo Lotyšskem.

Ostatně, i reminiscence na minulost, kdy nový stadión ve Vršovicích ještě nestál, tuto nepříznivou statistiku ještě umocňují. Proto žádný div, že hráči mají daleko raději pražskou Letnou, kde ostatně hrají i čtvrteční přípravu se Skotskem.

Reprezentace v Edenu
27.5.2008ČR - Litva 2:0příprava
14.10.2009ČR - Sev. Irsko 0:0kval. MS 2010
8.10.2010ČR - Skotsko 1:0kval. ME 2012
6.9.2012ČR - Arménie 1:2kval. MS 2014
5.3.2014ČR - Norsko 2:2příprava
28.3.2015ČR - Lotyšsko 1:1kval. ME 2016

„Nikdy se nebudu vymlouvat na hřiště. Jsme národní tým a hrajeme na více domácích stadiónech," odmítl současný kouč reprezentace Pavel Vrba, že by Eden byl pro jeho svěřence spíše peklem než rájem. Mimochodem - Vrba u národního týmu debutoval právě v Edenu v březnu 2014, když tam reprezentace remizovala v přípravě s Norskem 2:2 a naposledy tam hrál v březnu 2015, když národní tým uhrál v kvalifikaci o EURO 2016 remízu 1:1 s Lotyšskem.

Brno jako druhý domov

Pokud se vize Edenu jako Národní stadiónu stadiónu naplní a memorandum o spolupráci mezi fotbalovou asociací a čínským majitelem Slavie společností CEFC bude stvrzeno, chtěl by být Pelta nápomocen i tomu, aby druhá fotbalová aréna s kapacitou třiceti tisíc diváků vyrostla v Brně Za Lužánkami.

„Tu myšlenku bychom určitě podpořili, protože Brno má předpoklady k tomu, aby takový stadión naplnilo. Potenciál fanoušků o tom svědčí," vzpomínal na minulost, kdy při zápasech Zbrojovky byl stadión narvaný k prasknutí a na Slavii, Spartu či Duklu chodilo čtyřicet i padesát tisíc diváků.

Město i kraj výstavbu nového fotbalového chrámu v Brně podporuje, asociace by ji podpořila také. „Nikoli ovšem finančně, ale tím, že bychom garantovali, že tam reprezentace sehraje určitý počet kvalifikačních zápasů," upřesnil Pelta.

Reklama

Související témata: