Hlavní obsah

Skotové vendetu za Rezkovu nafilmovanou penaltu nechystají. Vrba už moc zkoušet nebude

Praha

Ani do baráže se nedostali, neboť v kvalifikační skupině o EURO 2016 skončili až čtvrtí, přesto považuje trenér Pavel Vrba Ostrovany za velmi těžké protivníka, který ve čtvrtečním večerním, duelu jeho tým důkladně prověří. „Ale oni měli v kvalifikaci i kus smůly, neboť třeba s Polskem ještě v 94. minutě vedli a teprve pak je Lewandowski připravil o výhru,“ připomínal kouč české reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Pavel Vrba a obránce Tomáš Sivok během tiskové konference před utkánímse Skotskem.

Článek
Fotogalerie

Smůla vlastně provází Skotsko permanentně. I v posledním vzájemném duelu s českou reprezentací ji před pěti lety mělo.

Sivokovy reminiscence

Ještě v poslední minutě v Glasgow vedlo, jenže pak přišel pád Rezka v šestnáctce, penalta proměněná Michalem Kadlecem a Ostrované měli v tu ránu po nadějích, že by se dostali alespoň do baráže.

„Byl to pro ně krutý konec, ale remíza byla nakonec zasloužená. Nám zaručovala, že budeme hrát o postup," vybavoval si Tomáš Sivok partii, která před pěti lety v září vzbudila spoustu vášní a emocí. Aby ne, když se Skotové cítili nafilmovaným Rezkovým pádem poškozeni na nejvyšší mez. Tehdy dohrával zápas s kapitánskou páskou, neboť zraněný Čech do Glasgow nepřiletěl a Rosický v průběhu zápasu vystřídal. Ve čtvrtek ji navlékne zase.

Že by však Skotsko chystalo v pražském přípravném duelu vendetu za Glasgow, o tom neuvažují ani hráči, ani trenér, i když výsledek by chtěli uhrát co nejlepší. A to navzdory tomu, že po nezdaru v další kvalifikaci o EURO tvoří nové mužstvo, které by se mělo konečně na velký turnaj probojovat.

I Strachanovi jde o zkoušení

„Proto vlastně dva týmy, které trenér Strachan nominoval. Jeden proti nám, druhý proti Dánům. Na jeho místě bych si počínal stejně," poznamenával Vrba před posledním tréninkem na stadiónu Sparty, kde se příprava ve čtvrtek od 20.45 hraje.

„Chci hlavně prověřit nominované hráče a zjistit, jak na tom jsme. A k tomu nabízí utkání s českým týmem, jenž v kvalifikaci sehrál skvělý zápas s Nizozemskem, výtečnou příležitost. I třeba k tomu, abych zkusil různé herní varianty," nechal se slyšet zkušený kouč Skotska Gordon Strachan.

„Čeká nás velký test. Předpokládám, že nás Skotové důkladně prověří," kvituje i Vrba, že březnový program jeho týmu vyplní právě zápasy se Skotskem a poté v úterý se Švédskem.

Prostor dostanou všichni, i když ne tak velký

„Každý zápas má a bude mít své specifika, doufám, že budeme dobře nechystáni," nepopíral, že věnoval přípravě hodně času. I proto, že se musel vyrovnat s absencí Čecha, Rosického, Plašila a Pavelky a povolal hned několik debutantů. Třeba Jakuba Radu, třeba ale také sparťanské trio Brabec, Frýdek, Mareček.

„Tentokrát si ovšem nebudu počínat tak, jako v podzimních přípravných utkáních se Srbskem a Polskem, kde jsem postavil pokaždé jinou jedenáctku. Jde o první z posledních dvou střetnutí před nominací na EURO, takže už nemíním tolik zkoušet. Všichni nominovaní hráči však prostor dostanou, i když nebude tak velký jako v minulých přípravných zápasech," potvrzoval trenér české reprezentace, že hledání pomalu končí a představy o výběru pro evropský šampionát krystalizují.

„Ale sám jsem zvědav, jak si s premiérou poradí nováčci, kteří hrají na jaře velice dobře," dodával promptně, aby snad nevznikl pocit, že se na debutanty nedostane.

Přitom mu půjde pochopitelně o to, aby jeho výběr uspěl a skalp Skotů si připsal. „V každém utkání hrajeme na vítězství, takže i tentokrát jsme hledali cestu, jak uspět," potvrzoval trenér Vrba.

Reklama

Související témata: