Hlavní obsah

Já bych na nulu vzadu hrál, ale trenér Vrba má ofenzivní myšlení, říká kapitán Sivok

Praha

V reprezentačním kádru je jedním ze čtyř pamětníků bitvy o Glasgow, po níž zůstala Skotům hořkost a křivda v duši. Po odstoupení Tomáše Rosického navíc dohrál jeho jmenovec Sivok duel s kapitánskou páskou na rukávě a společně s ostatními se radoval z remízy, která ponechala tehdejší Bílkův výběr ve hře o EURO 2012. Sice po nafilmované Rezkově penaltě, ale komu by v panující euforii vadila a kdo by si na ni po téměř pěti letech vzpomněl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Tomáš Sivok během tréninku před utkáním se Skotskem.

Článek
Fotogalerie

Vy si, kapitáne, na ten zápas ještě občas vzpomenete? Na všechny ty emoce, které po závěrečném hvizdu následovaly? Na marné protesty Skotů a jejich křivdu a zmar?

Aby ne... Utkání mělo pro Skoty krutý konec, zatímco nám zaručilo, že budeme dál bojovat o postup na EURO. Byli jsme tehdy trochu šťastnějším týmem, i když remíza byla zasloužená.

Vzpomínáte i na kapitánskou pásku, kterou jste v Glasgow vůbec poprvé navlékl dvacet minut před koncem?

Na to se nezapomíná. Tomáš Rosický střídal, a protože Petr Čech byl zraněný a do Skotska s námi vůbec neletěl, dostal jsem ji já.

Co předtím? Nosíval jste ji také?

Už v reprezentační šestnáctce jsem býval kapitánem. Trenér Vrba mi ji tam svěřil. V áčku jsem si musel počkat až do kvalifikace v Glasgow.

Dnes večer ji budete mít na rukávě zase. A opět proti Skotům! Jak se jejich tým za uplynulých pět let změnil?

Hrají jinak než dřív. Ještě před dvěma lety praktikovali britský fotbalový styl, teď uplatňují v daleko větší míře presink. Jsou silní a mají ve svém středu velmi dobré fotbalisty.

Třeba brankáře Allana McGregora, s nímž jste hrával v tureckém Besiktasi.

Však jsem mu posílal před utkáním esmesku.

Neměl byste chuť ztrestat ho večer golem?

Každý by mu chtěl dát gól, protože je to skvělý brankář.

Máte pro Skoty slova chvály, mluvíte o jejich výborném mužstvu, ale oni se přitom opakovaně neprobojovali na mistrovství Evropy. Nepřekvapilo vás to?

Trochu ano. Zvláště, když jsme viděli jejich poslední zápasy a mohli se přesvědčit, že mají dobrý tým. Proto je dobře, že s nimi hrajeme. Se Skotskem i v úterý se Švédskem to bude dobrá zkouška a příprava na EURO.

I pro vás v obraně. Nechtěli byste už konečně uhrát alespoň nějaký zápas s nulou?

Já bych na ni hrál v každém střetnutí, ale trenér má ofenzivní myšlení. Musíme hrát dopředu a dávat góly. Pro diváky je samozřejmě zajímavější, když padají góly a my nakonec zápasy zvládneme, jako třeba v Holandsku nebo potom se Srbskem. Pro nás vzadu je to ale stres.

Chcete tím naznačit, že zápasu bez inkasované branky se těžko v reprezentaci dočkáte?

Doufám, že přijde na mistrovství Evropy. Teď bude trenér vzhledem ke zranění a zkoušení zase nucen měnit sestavu a točit s ní.

Navíc bude postrádat jistotu v bráně Petra Čecha, který je zraněný a jenž se nechal slyšet, že po mistrovství Evropy zvažuje konec reprezentační kariéry. Probírali jste jeho slova? Budete ho přemlouvat?

Možná skončím v létě také. Hlavně si však myslím, že naše přemlouvání jeho rozhodování neovlivní a nezmění. Všechno je jen na něm. Hraje hrozně moc zápasů, v reprezentaci je dlouho, i on se musí vyrovnávat se zdravotními problémy.

Vy jste je měl před cestou na reprezentační sraz také...

Začátkem března se ozval stehenní sval, a proto jsem proti Rizesporu raději nenastoupil. Nechtěl jsem dopadnout jako minulý rok v Besiktasi, kdy jsem navzdory zdravotním potížím hrál a pak z toho bylo tříměsíční marodění a absence.

Reklama

Související témata: