Hlavní obsah

Vrba nepanikaří, i když se výhradami netajil. Tudy cesta nevede, přiznal

Praha
Aktualizováno

Prohry v přípravných zápasech už jsou koloritem Vrbovy reprezentační éry, takže nezdar v prvním testu letošního roku proti Skotsku rozhodně paniku nevyvolal. Ani v hráčích, natož pak v trenérovi. „Nebudu tvrdit, že v přípravných utkáních nechci vyhrávat, ale slouží především k tomu, abych si jisté věci vyzkoušel. Lépe to dělat v přípravě, než potom v soutěžních utkáních, takže přestat nemíním. V kvalifikaci o EURO se nám ostatně tato cesta vyplatila,“ argumentoval trenér Pavel Vrba, pod jehož vedením vyhrál národní tým jen jedno z osmi přípravných střetnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida (22), jeden z mála, který výkjonem nezklamal, a Skot Christophe Berra (15).

Článek
Fotogalerie

Proti Skotům jste zkoušel především dva debutanty, jimž jste dal patřičný prostor. Gólmanovi Koubkovi na celých devadesát minut, Frýdkovi na poločas. Nakolik vás přesvědčili a jak jste s nimi byl spokojen?

Koubek sice dostal gól, ale těžko mohl situaci řešit lépe. Skotové ji sehráli velice dobře a Anya mu prostřelil míč mezi nohama. Jinak ovšem chytal Koubek bez chyb a tudíž dobře. Ani Frýdek mě ovšem nezklamal.

Přesto jste ho už po poločase střídal, i když byl na hřišti z vašich hráčů nejlepší.

Nikoli ale kvůli výkonu, ale proto, že jsem chtěl posílit útočné rozestavení a hru mužstva zjednodušit. Do přestávky jsme se snažili hodně kombinovat ve středu hřiště, ale vypracované příležitosti jsme neproměnili, proto jsem chtěl, abychom si počínali přímočaře.

Pochopení pro svůj záměr jste ale u hráčů nenašel.

Neprosazovali jsme se v osobních soubojích, nezískávali jsme druhé míče, nechávali se lapit do ofsajdového postavení, nevyužívali volných prostorů, protože jsme situaci nezvládali technicky. A to přesto, že hráči nebyli pod tlakem. V tom to bylo. V bezchybné skotské defenzivě také.

Najednou prostě soupeř, který bránil organizovaně a kompaktně a hned vyvstal problém. Stejně jako v kvalifikaci, když se slabší protivníci uchýlili k bránění a na vašem týmu bylo, aby hru tvořil a defenzivu překonával.

To je prostě fotbalová realita. Vyhovuje nám hra ze zabezpečené obrany, kdy je soupeř aktivnější. To platilo v kvalifikaci, stejně jako to bude platit na evropském šampionátu. Nepředpokládám, že proti Španělům či Chorvatům bychom dobývali zadní řady soupeřů.

Jenže na obranu při momentálním rozpoložení a konstelaci moc spoléhat nemůžete, protože proti Skotům jistotou neoplývala a hodně chybovala. Třeba Sivok asistoval u inkasovaného gólu, Kadlec u jedné z hodně nebezpečných akcí protivníka.

Sivok si měl počínat v hlavičkovém souboji důrazněji a akci Skotů přerušit, ale potom měli i další hráči možnost ji zbrzdit. Proto jen jemu bych gól nevyčítal.

Nejde ovšem je o gól, ale o nejistotu, která ze stoperská dvojice i celé obrany vyzařovala.

Sivok s Kadlecem spolu hráli zase po roce, což se projevit muselo. Pravdou ale je, že jejich souhra nebyla optimální a i rozehrávka mohla být lepší.

Potěšilo vás vůbec něco?

Určitě mě nezklamal Frýdek, ve středu pole ukázal svou kvalitu Darida.

Přesto zachováváte klid a nervozitě nepropadáte.

Ani v předchozích březnových zápasech všechno neklapalo, jak by mělo a neodehráli jsme je dobře. Logicky... Neviděli jsme se čtyři měsíce, v mužstvu došlo ke spoustě změn, a proto by bylo scestné si myslet, že bude všechno klapat.

A za dva a půl měsíce na evropském šampionátu už všechno klapat bude?

Nebudeme to tam mít vůbec jednoduché, což mi zápas se Skoty ukázal. Uklidňuje mě ale vědomí, že během nastávajících dvou měsíců se uzdraví hráči, kteří jsou momentálně zranění a že během čtrnáctidenního soustředění v rakouském Seefeldu se dá také něco udělat.

Reklama

Související témata: