Hlavní obsah

Není to ideální, říká Gebre Selassie o pozici v reprezentaci. Hlavu mu tíží i situace Brém

Praha

Pravidelně nastupuje v bundeslize, minuty v reprezentačním dresu však Theodor Gebre Selassie sbírá poslední dobou jen decentně. Opora Brém v národním týmu doplácí na mimořádnou konkurenci na pravé straně obrany. Čtvrteční přípravný duel proti Skotsku (0:1) proseděl jen mezi náhradníky, a tak doufá, že v úterý ve Švédsku dostane příležitost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Theodor Gebre Selassie během utkání kvalifikace ME 2016 s Lotyšskem.

Článek

Jde pro vás o hodně frustrující situaci být stabilním členem klubu v jedné z nejlepších soutěží světa a současně muset čekat na šanci v reprezentaci? Jak vše snášíte?

Není to úplně ideální. Uvědomuji si, že na moji pozici je velká konkurence. Vedle Pavla Kadeřábka ještě výborně hraje Ondra Zahustel, jemuž se daří ve Spartě, a tak je pochopitelné, že o něm uvažuje trenér národního mužstva. Jsou zde i další skvělí kluci. Trenér Vrba prostě momentálně dává přednost jiným hráčům, což musím akceptovat. Ale nejsem s tím smířený, nerezignoval jsem. Dělám maximum.

Jaký je vlastně váš vztah s Pavlem Kadeřábkem, s nímž o místo v národním dresu soupeříte?

Jsme úplně v pohodě. Pavel je super kluk. Je to podobné, jako když jsem přišel sám do reprezentace. Tehdy jsme se o místo přetahovali se Zdenou Pospěchem a také jsme měli super vztah. Potkávali jsme se v bundeslize, po zápasech jsme si povídali. Neměli jsme spolu problém.

Je reálné, že by vás trenér Vrba využil na jiném postu?

Co se týče mě, klidně bych to bral. Hrál jsem v obraně i na levé straně a v Brémách jsem nastupoval půl roku na pozici záložníka. Moc mě to bavilo. Člověk je více ve hře, dostane se častěji do zakončení. Bylo to super období. S trenérem Vrbou jsme ale takovou možnost neřešili. Přeci jen záložníků ve formě je hodně, tudíž je z čeho vybírat.

Paradoxně s Pavlem Kadeřábkem svádíte v Německu existenční bitvu, protože s jeho Hoffenheimem bojujete o záchranu v bundeslize.

Jarní vzájemný zápas jsme nezvládli. Nebyli jsme dostatečně efektivní, což nás trápí dlouhodobě. Remíza pro nás byla málo. Já pochopitelně výsledky Hoffenheimu sleduji, ale že bych vyloženě koukal na jejich zápasy, to ne.

Jak prožíváte bitvu o záchranu? Čím si vysvětlujete, že klub s velkou minulostí jako Brémy hraje o udržení?

Je to velký stres, vše je náročné na hlavu. Zbývá nám sedm zápasů do konce soutěže a je v našich silách se udržet. Byli jsme v lepší pohodě, když jsme porazili Leverkusen a Hannover, jenže pak nás Bayern zase usadil na zem. Nikdo nepočítal s tím, že bychom Mnichov přehráli, ale dostali jsme pětigólový příděl, přičemž poslední dvě branky byly hodně hloupé. A následně jsme remizovali doma s Mohučí, což byla další ztráta.

Z velkých klubů nejsou Brémy jediné, které bojují o setrvání mezi německou elitou. Čemu tento stav přičítáte?

Je to o finančních možnostech. Werder momentálně dává hodně šanci mladým klukům. V osmnácti letech mohou skočit do bundesligy, což je neuvěřitelné. A hodně se také projevuje, jak kdo zvládne start soutěže. S Herthou jsme hráli na podzim druhé kolo. Remizovali jsme, měli dost šancí na vítězství a nepřišlo mi, že by soupeř měl hrát tak vysoko. Jenže pak jsme při „anglickém" týdnu třikrát prohráli a už jsme se trápili. A Hertha prožila přesný opak. To je charakteristické pro celou soutěž.

Jak dopadne přípravný zápas mezi Švédskem a Českem?
Vyhraje Švédsko
56,2 %
Utkání skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Česko
25,9 %
Celkem hlasovalo 13207 čtenářů.

Reklama