Hlavní obsah

Zdemoloval outsidery a posunul Česko k ME. Nenosím nos nahoru, ujišťuje kanonýr Klokanů

Pěti góly během dvou zápasů zdemoloval fotbalový útočník Patrik Schick soupeře české jednadvacítky v bitvě o evropský šampionát 2017. Nejprve zařídil výhru nad Lotyšskem (2:1), pak v úterý hattrickem přispěl k popravě Malty (7:0). Výběr trenéra Lavičky tak při honbě za účastí na ME v Polsku drží první pozici v 1. skupině s komfortním náskokem pěti bodů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Čeští fotbalisté do 21 let Patrik Schick (vlevo) a Aleš Čermák se radují z gólu proti Lotyšsku.

Článek

„Byl to hodně vydařený sraz. A nejen z mojí strany. Hráli jsme výborně jako tým," ohlíží se za dvěma vítěznými duely Schick. Po dvou zásazích do sítě Lotyšska vzal na svá bedra odpovědnost na Maltě a za bezbrankového stavu šel kopat penaltu. „Ani jsem nebyl nervózní. Byl jsem dopředu rozhodnutý, kam míč kopnu. Trefil jsem se přesně," vrací se k okamžiku, jímž zlomil odpor Malty.

Netajil, že se spoluhráči měli z ostrovního výběru respekt. „Z přípravy jsme věděli, že Malťané dokáží být velmi houževnatí, a tak jsme hlavně nechtěli inkasovat. Obracet nepříznivý stav na jejich půdě by bylo těžké. Když jsme v poločase vedli o čtyři branky, byli jsme v klidu. Druhý poločas jsme si užívali. Potvrdili jsme naši formu," připomíná Schick, že borcům Lavičkova výběru se při plnění klubových povinností během jara mimořádně daří.

„Myslím, že od začátku kvalifikace jsme ukazovali sílu. Jen nám nikdo nevěřil, nedávali nám naději. Neslo se kolem nás, že předešlý ročník v jednadvacítce byl lepší a úspěšnější. Ale myslím, že máme slušnou kvalitu a hrajeme dobrý fotbal," přemítá Schick.

Je však dalek propadat euforii, byť je český tým ve velmi komfortní pozici. „Na šampionát do Polska je ještě hodně daleko. Vše se rozhodne až v září," připomíná útočník Bohemians 1905, že pokračování bitvy o Polsku 2017 čeká český výběr až za pět měsíců.

V září nastoupí Lavičkův tým nejprve v Černé Hoře, pak v Belgii. Tedy týmům, které jsou v tabulce o pět bodů zpět, přičemž výběr země Rudých ďáblů má k dobru jedno utkání. „Tak dlouhá pauza je mrzutá. Raději bychom hráli ještě na jaře, protože jsme rozjetí," říká Schick.

Po prvním hattricku od vstupu na nejvyšší scénu je ve velké pohodě. „Naposledy jsem dal tři góly za reprezentační devatenáctku proti Kypru," vybavuje si borec, jenž během dosavadní ligové sezóny vstřelil šest branek. Pět reprezentačních tref z dvou utkání mu dodalo koňskou dávku sebevědomí. „Současně však nepodléhám žádné euforii. Jsem k sobě dost sebekritický a nenosím nos nahoru, protože by mi to v ničem nepomohlo," uvědomuje si Schick.

Už o víkendu jej čeká další ligová bitva v dresu Bohemians 1905. Klokani hostí v sobotu doma Liberec a Schick by rád potvrdil formu z jednadvacítky. „V lize je však složitější se prosadit. Všechny týmy mají soupeře důkladně nastudované, navíc jednadvacítka hraje trošku jiný fotbal, než předvádíme s Bohemkou. Každopádně doufám, že s Libercem budeme pokračovat v dobrých jarních výkonech. Mají snahu o ofenzivní fotbal, což pro útočníka soupeře vždy znamená více prostoru. Doufám, že to bude v sobotu platit," těší se Schick na ligovou bitvu.

Reklama