Hlavní obsah

Závod míru: Sosenka ukázal Wesemannovi záda

Cyklista Ondřej Sosenka z polské prvodivizní stáje CCC Polsat zvítězil ve čtvrté etapě Závodu míru, vedoucí z Klodzka do Walbrzychu. Na trati dlouhé téměř 180 km zdolal ve spurtu čtyřnásobného vítěze závodu Steffena Wesemanna z Německa se sedminutovým náskokem před desítkou dalších jezdců. Třetí skončil Jakob Piil z Dánska.

Foto: ČTK

Ondřej Sosenka projíždí vítězně cílem 4. etapy Závodu míru.

Článek

V celkové klasifikaci vede Wesemann s náskokem sedmi sekund před Sosenkou, který obhajuje loňské prvenství.

Čtvrtá etapa byla již předem pasována svým těžkým profilem na jednu ze dvou královských, což se do puntíku splnilo. Již kolem třicátého kilometru ujela desítka jezdců, v níž měli největší zastoupení jezdci Polska.

Jejich náskok narostl až na dvě a půl minuty, když se ze druhé skupiny za nimi vydali Wesemann, Sosenka a další Němec Poitschke. Velice rychle se do vedoucí skupiny dotáhli, a když se nikomu nechtělo příliš střídat, uhodila dvojice Wesemann, Sosenka podruhé. Tentokrát se jich neudržel nikdo, což byl vzhledem k jejich konečnému náskoku s největší pravděpodobností rozhodující moment celého letošního závodu.

Pronásledovatelé náskok nestáhli

Do skupiny pronásledovatelů se dotáhli předloňský vítěz celého závodu Piil a dvojice jezdců české stáje eD'system-ZVVZ Tomáš Konečný a Petr Benčík. Dvojice hrdinů ale jela skvěle, výborně spolupracovala a rychle si vypracovala minutový náskok. Za ní se taktizovalo, a tak náskok neustále vzrůstal a na konci osmdesátikilometrového sóla činil rekordních sedm minut.

V cílové rovince se zdálo, že Wesemann je spokojen s tím, že obleče žlutý trikot vedoucího jezdce průběžné klasifikace, Sosenka se zase radoval ze čtvrtého etapového vavřínu. Poprvé vystoupil na nejvyšší stupeň v roce 2000 v Praze, v loňském vítězném ročníku pak po diskvalifikaci Poláka Przydziala přidal další dva triumfy.

Sosenka: byla to super spolupráce

"Od začátku úniku byla naše spolupráce super. Koukli jsme na sebe, on se zvedl a já za ním. Pak už jsme jen jeli. O vítězství si to na férovku rozdáme v Klingenthalu v osmé etapě, která má dojezd na kopci," nepředpokládal spokojený Sosenka, že by někdo další ještě mohl zasáhnout do boje o celkové prvenství.

Velkou poklonu složil vítězné dvojici Tomáš Konečný. "Předvedli obrovský výkon, byli jasně nejlepší. Dnešní etapa udělala pořadí na prvních dvou místech, o třetí si to rozdá desítka, která přijela za nimi." I sportovní ředitel stáje eD'system-ZVVZ Jiří Ženíšek se usmíval. "Spokojen jsem, i když radši bych byl, kdyby ve vedoucí dvojici byl některý z mých jezdců. Konečný i Benčík mají rádi kopce a v Klingenthalu by jim to mělo vyhovovat," řekl Ženíšek.

Výsledky - 4. etapa
Klodzko - Walbrzych, 179,5 km
1. Sosenka (ČR)4:37:36
2. Wesemann (Něm.)
3. Piil (Dán.)-6:58
4. Poitschke (Něm.)
5. Serri (It.)
6. Piatek (Pol.)
7. Konečný (ČR)
8. Galinski (Pol.)
9. Calvente (Šp.)
10. Benčík
Průběžné pořadí:
1. Wesemann (Něm.)16:20:35
2. Sosenka (ČR)-7
3. Poitschke (Něm.)-7:10
4. Piil (Dán.)-7:13
5. Piatek (Pol.)
6. Pinotti (It.)-7:16
7. Konečný (ČR)-7:17
8. Galinski (Pol.)
9. Heppner (Něm.)
10. Benčík (ČR)

Reklama