Hlavní obsah

Pod Alpami je úžasně! Češi na ně nedají dopustit. Dvakrát se zde připravili na medailový lov

Radek Malina, KranzachSport.czPrávo

Na šestý evropský šampionát v řadě se chystá česká fotbalová reprezentace! A pošesté absolvuje elitní výběr přípravu v Rakousku! Dvakrát se ze země pod Alpami odrazili čeští fotbalisté k medaili, jednou k postupu ze skupiny. V čem spočívá kouzlo

Foto: Jan Tauber

Chvíle oddechu při tréninku během soustředění českých fotbalistů v Kranzachu.

Článek

„Rakousko je pro fotbalovou přípravu úžasné," rozplývá se Dušan Fitzel, manažer české fotbalové reprezentace. „Rok od rok jsou zde lepší a lepší podmínky," je přesvědčený Fitzel.

Ještě v úterý v Kranzachu, kde tým trenéra Vrby našel na osm dnů dočasný domov, lilo jako z konve. Příjezdem národního týmu ale mraky zmizely. Z tréninkové plochy českých borců je vidět sluncem zalitá hladina jezera Walchsee, hráči si lebedí v příjemné teplotě kolem dvaceti stupňů, přičemž vysoko nad hlavami na štítech Maukspitze (2231 metrů nad mořem) či Ellmauer Halt (2344 metrů nad mořem) ještě leží sníh.

„Zdejší prostředí splňuje vše, co jsme potřebovali. Hřiště je velice slušné, podmínky na hotelu jako vždy v Rakousku vynikající. Je to prostě ideální. Naše spokojenost je maximální," lebedí si Pavel Vrba, trenér českého národního mužstva.

Původně přitom měl svoji družinu vyvolených chystat v Seefeldu, kde mužstvo pro útok ke stříbru na evropském šampionátu v Anglii 1996 chystal už Dušan Uhrin starší. A tamní hotel Dorint později využil před ME v Nizozemsku a Belgii i Jozef Chovanec a následně se stal oblíbenou destinací pro Karla Brücknera. Jen trenér Michal Bílek zamířil před čtyřmi lety do Bad Waltersdorfu. Vrba chtěl návrat ke klasice.

„Seefeld byl naše první volba," přitakává Fitzel. Jenže se vyskytl problém. „Majitel pronajímal hotel přes agenturu, která se dostala do insolvence. A nebyli schopní garantovat otevření do námi požadovaného termínu," vysvětluje Fitzel.

Reprezentace však byla připravená na všechny varianty. „Měli jsme tři různé agentury. Viděli jsme hotely pod Vídní, následně v okolí Innsbrucku a také v Horním Rakousku. Všude se nám líbilo čtyři až pět destinací, následně jsme z každé oblasti vybrali to nejlepší," přibližuje způsob hledání lokality pro herní kemp před ME Fitzel. „Vše jsme diskutovali i se staršími hráči. Viděli všechny prezentace, některé lokality znají z klubových soustředění. Preferovali Seefeld," vypravuje Fitzel.

Když pobyt v oblíbeném hotelu Dorint padl, vedení české reprezentace bylo v klidu. „Kranzach byl naší druhou volbou ve zdejší oblasti. S hráči už jsme to nemohli konzultovat, vybírali jsme podle pocitu. Ale ve finále jde o lepší variantu s ohledem na přítomnost manželek a dětí hráčů, kteří jsou v jinačí části hotelu," pochvaluje si volbu místa pro přípravný kemp Fitzel.

Podobný názor jako vedení české reprezentace má i řada dalších účastníků evropského šampionátu ve Francii. Vždyť kupříkladu v Neustiftu ve Stubaiském údolí si blahem lebedí reprezentanti Francie, kteří mají k dispozici luxusní pětihvězdičkový hotel, v němž se před osmi lety na zlatý triumf chystalo Španělsko a dokonce následně přijelo zpět do Neustiftu titul slavit. Pod Alpami se chystají i reprezentanti domácí země, dorazili také Slováci či Španělé.

Reklama

Související témata: