Hlavní obsah

Kdyby šlo o peníze, zůstal jsem ve Fenerbahce, hlásí Kadlec po tureckém konci bez trofeje

Radek Malina (Kranzach)Sport.czPrávo

Tříletá turecká mise je minulostí. Fotbalový obránce Michal Kadlec dal v pátek definitivní sbohem Fenerbahce Istanbul, byť klubový prezident jednatřicetiletého borce do poslední chvíle přemlouval, aby jeho klub neopouštěl. „Tvrdil mi, že je spokojený s mým přístupem i výkony. Ale já chtěl domů," vypravuje jednatřicetiletý borec chystající se v rakouském Kranzachu s národním týmem na ME ve Francii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Kadlec na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Během tří sezón jste s Fenerbahce slavil zisk tureckého titulu, triumf v tamním poháru. Jak misi u Bosporu hodnotíte?

Chtěl jsem odehrát více zápasů, startů nebylo moc. Ale šlo o zkušenost. Při předchozím angažmá v Leverkusenu jsem měl za pět let nejvíce odehraných utkání, společně s  Kiesslingem. Takže teď mohu porovnat a vím, jak se cítí a chová hráč, když moc nehraje.

Na novém kontraktu jste se domluvil s pražskou Spartou. Nelákalo vás ještě setrvat v zahraničí, tím spíše, že nabídky jste měl?

Ozvaly se kluby z Francie, Ruska i Německa. A přitom jsme s manažerem ani nijak nerozhazovali sítě. Kluby si zjistily, že mi končí smlouva. Už jsem neměl chuť se učit další řeč. Navíc jsem zvyklý hrát na špici tabulky. Nechtěl jsem do klubů, které nemají ambice na evropské poháry. A nakonec bylo ve hře i setrvání ve Fenerbahce.

A prodloužení pobytu v Turecku vás nelákalo?

Seděl jsem s klubovým prezidentem. Ujišťoval mě, že je spokojený s mým přístupem i výkony. Nabízel mi kontrakt na rok nebo dva. Chtěl mě udržet. Mohl jsem klidně zůstat ve Fenerbahce schovaný. Kdyby mi šlo o peníze, prodloužil bych kontrakt. Ve Spartě na mě bude určitě velký tlak. Ale ještě chci něco v kariéře dokázat.

Návraty českých hráčů ze zahraničí do domácí soutěže mívají poměrně často špatný konec. Neděsí vás zkušenosti mnohých předchůdců?

Vím, že někteří nebyli úspěšní. Ale já se nebojím. Nepatřím do starého železa. Mám co nabídnout. Uvědomuji si, že musím všemu věnovat maximální péči. Tréninku, regeneraci. Nic nepodcením.

Sezóna pro vás končila minulý čtvrtek finálovým duelem tureckého poháru, v němž slavilo triumf Galatasaray. Do hry jste nezasáhl. Jak moc vás při vědomí odchodu nezdar štval?

Ohromně, protože v předešlé části sezóny jsem alespoň v pohárových zápasech hrál pravidelně. I ve čtvrtfinále a semifinále. Mrzelo mě, když trenér rozhodl, že hráče opouštějící klub nepostaví. Chtěli jsme se loučit s trofejí, ale rozhodnutí jsme museli akceptovat. Bylo zvláštní, když jen na tribuně seděli takoví borci jako Meireles či Alves.

Jak proběhlo loučení v šatně Fenerbahce, když s řadou bývalých spoluhráčů se potkáte na nadcházejícím mistrovství Evropy ve Francii?

Ani jsme se neloučili. Ale na šampionátu to pro mě bude hodně zvláštní zápas. S klukama jsem byl v denním kontaktu, s některými více než s rodinou.

Reklama

Související témata: