Hlavní obsah

Dvakrát vyhrajte a uvařím i svíčkovou, slibuje fotbalistům kuchař

Tours

Dvacet kilo mouky si dovezl. „Deset polohrubé, deset hrubé. A droždí k tomu. To až se dvakrát vyhraje a trenér Vrba povolí, abych udělal klukům svíčkovou. Samozřejmě s knedlíkem,“ natěšeně vykládal kuchař z Peltova Jablonce Rudolf Juriga, jenž fotbalisty doprovázel na soustředění v Rakousku a kterého si samozřejmě přivezli i do Francie.

Foto: David Taneček, ČTK

O žaludky fotbalových reprezentantů se bude starat týmový kuchař Rudolf Juriga.

Článek
Fotogalerie

Hotel Čechů ve Francii.

Tedy přivezli, přijel samo sebou s předstihem už v pondělí, protože musel do Francie dopravit všechny propriety a kulinářské ingredience, aby se pánům fotbalistům zavděčil. Na něm je, aby dohlížel v Clarion Chateau Belmont na francouzské kuchtíky a připravil i něco navrch.

„Třeba bábovku ke svačině. Bude jako od babičky," zasnil se karvinský rodák vyvařující během roku na jablonecké Střelnici.

Přivezl mouku, ale i dětskou krupičku

S knedlíky je v západní cizině problém. S některými Jurigovými specialitami také. „Oni tady polohrubou a hrubou mouku vůbec neznají," povzdechl si, když do hotelového areálu nahoře nad rozvodněnou Loirou dorazil i s nákladem potravin.

„Vzal jsem i českou hořčici, náš ocet, ale třeba i ovesné vločky, dětskou krupičku i těstoviny. A pro Vláďu Daridu samozřejmě bezlepkové," připomínal, že jeden z fotbalistů má zvláštní nároky na stravu.

To vzhledem k bezlepkové dietě, kterou legionář z bundesligy drží. V jeho případě nepramení ovšem z přesvědčení, že mu pomůže k ještě lepším výkonům, jako je tomu u světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče, ale kvůli nařízení lékařů.

Proto i pečivo servírované ke snídani se dělí na dvě sorty. Běžné a bezlepkové.

„Však mám domluveno s hotelovým personálem, že hned ráno vyrazíme na nákup. Do obchodů, ale i na tržiště, abychom nakoupili nejčerstvější zeleninu a ovoce," libuje si Juriga, že s kuchaři i hotelovými manažery a provozními našel rychle společnou řeč.

I s kuchtíky společnou řeč našel

„No, chvíli to přece jen trvalo, protože francouzsky neumím a z nich až postupně vypadlo, že se rozpomenou na němčinu, díky níž se domluvíme."

Domluvili se. I na menu servírovaném na přivítanou. „Podával se krůtí vývar a jako hlavní chod telecí roláda a pečená kuřecí stehýnka, jako příloha pak bramborová kaše a těstoviny. A stoly byly pochopitelně plné zeleniny, ovoce i sladkostí," prozrazoval Juriga, co našli hráči na stole po příletu do Tours.

Dál už ovšem jídelníček konzultuje s lékařem výpravy Petrem Krejčím, který musí menu posvětit.

„Denně budou mít hráči na výběr ze tří druhů hlavních jídel. Hlavně z ryb a bílého masa. A k tomu přílohy a kopu zeleniny. Nádhera, jak čerstvou tady mají," rozplýval se kuchař české výpravy, který se v Jablonci kromě vaření věnuje i trénování fotbalových žáčků.

Však jim bude mít po návratu co vyprávět, i když zase až tolik času v Tours nemá. Ráno vstává před šestou, aby dohlédl na snídani, končí před jedenáctou večer.

„Ale je to zážitek. Z toho, že vařím fotbalistům, stejně jako ze zámecké kuchyně. Něco tak moderního a skvěle vybaveného, jako mají ve zdejším hotelu, jsem neviděl, natož abych v podobných podmínkách vařil," rozplýval se Juriga, který už s reprezentací absolvoval několik akcí a i na předšampionátovém soustředění v Rakousku jí vyvářoval.

Nejvíc natěšený je ovšem na to, jak se postaví k plotně a předvede fotbalistům, jak báječnou svíčkovou umí uvařit. „Když se dvakrát vyhraje, trenér určitě přimhouří oči," spoléhá na Vrbovu velkorysost.

Reklama

Související témata: