Hlavní obsah

Limberský ví, ale za nic na světě nepoví, zda se do sestavy proti Španělům dostane

Tours

Ví, jak na tom je. Anebo alespoň tuší, jak se vyvíjí jeho boj o místo v základní sestavě, o které se uchází i Gebre Selassie, ale nic prozradit nechce. „Uvidí se v pondělí,“ odmítá David Limberský třeba jen naznačit, zda se v pondělí v Toulouse proti Španělům na levé straně obrany českého týmu objeví. „Konkurence je velká, což je určitě dobré pro trenéra i mužstvo,“ významně se usmívá při dotazu, co vypozoroval z tréninků před rychle se blížícím vstupem do šampionátu.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Pavel Kadeřábek a David Limberský na tréninku národního mužstva v Tours.

Článek
Fotogalerie

Přípravu už trenér Vrba orientuje k zahajovacímu duelu nejen na hřišti, ale i u videa. Co jste z nachystané partitury vyčetl?

Seděli jsme u videa a studovali hru Španělů, i dvě přípravy už byly zaměřené na taktiku. Ale rozebírat ji nechci, natož abych něco prozrazoval.

Neprozrazujte, řekněte jen, co si obhájcích titulu myslíte a jak je vidíte?

Jako favorita naší skupiny a dost možná i celého šampionátu. Ale i proti favoritovi se dá hrát, o čemž jsme se v minulosti přesvědčili. Třeba proti Holandsku se nám to podařilo.

Naznačujete tím, že už víte o slabinách ve hře a projevu Španělů?

Slabiny má každé mužstvo. Španělé jsou sice hrozně silní ve hře dopředu, ale i oni mají ve hře okénka.

Bude to ovšem chtít zahrát nikoli na sto, ale na sto dvacet procent. A také mít šťastný den, zatímco Španělé si musí vybrat ten špatný...

Musí se toho sejít opravdu hodně, ale my nesmíme a ani nechceme spoléhat na špatný den Španělů. Také si věříme. S Plzní jsme hráli proti Barceloně, Villarealu i Atlétiku a ověřili si, že to jde.

Ale za konstelace, kdy se řada potřebných premis naplnila.

Samo sebou, proti madridskému Atlétiku jsme zahráli velice dobře a porazili ho 1:0, Villareal jsme měli také na lopatě, protože jsme ještě na samém konci vedli 3:2, abychom v samém závěru inkasovali a brali remízu.

Jak bude vypadat hra proti Španělům na reprezentační úrovni?

Podobně, jako v jiných zápasech. Soupeř bude držet míč, my se budeme posouvat v bloku a čekat na příležitost k rychlým protiútokům. A přitom se budeme snažit vypomoci si standardnímu situacemi.

Třeba byste mohli hledat spásu i v dešti, který by měl Francii skrápět i v den zápasu...

Nemyslím, že by pro soupeře představoval nějakou extra nevýhodu. Hra Španělů je založena na kombinaci a rychlých přihrávkách, takže když bude míč hodně rychle jezdit po trávníku, potíže jim to rozhodně dělat nebude. Spíše naopak.

Trenér Vrba třeba vymyslí něco extra...

Pravdou je, že si přípravu víc užívá, než tomu bývalo v Plzni. Není divu, protože u reprezentace je to spíše o manažerské práci, takže i příprava na utkání je o malinko delší, než tomu bývalo v klubu.

Kapitán Rosický si v žertu trenéra dobíral a přál si, aby se s přibližujícím vstupem do šampionátu nesesypal. Vrbu znáte víc, než všichni ostatní, takže můžete posoudit, zda na něm alespoň náznak narůstající nervozity cítíte.

Naopak. Trenér je koncentrovaný, ví, co chce a přenáší to i na mužstvo. V pondělí v Toulouse proti Španělům pak bude na nás, abychom jeho úkoly a záměry splnili.

Reklama

Související témata: