Hlavní obsah

Proti španělskému obrovi bude třeba souznění obrany. I proto zřejmě půjde do hry Kadlec

Tours

Společně čelili fotbalovému Španělsku, když český tým narazil na tehdejší úřadující mistry světa i Evropy v kvalifikaci o kontinentální šampionát v Polsku. V pondělí odpoledne ve francouzském Toulouse budou Michal Kadlec s Tomášem Sivokem velmi pravděpodobně znovu společně řídit obranu české fotbalové reprezentace při střetu s nyní už trojnásobnými evropskými vládci.

Foto: Jan Tauber

Michal Kadlec v přípravě českého národního mužstva.

Článek

„Všichni se těšíme. Jsme plni očekávání," netajil Kadlec před přesunem národního mužstva z Tours, kde je tréninková základna Vrbova týmu, do Toulouse, v němž mužstvo čeká bitva se Španělskem, že přípravné období už je hodně dlouhé a reprezentanti jsou patřičně nažhavení na první ostrý duel.

Jistotou na postu stopera je Sivok, trenér mu hledal během soustředění v Rakousku i při nynějším pobytu ve Francii ideálního parťáka. S ohledem na trest Marka Suchého za vyloučení v kvalifikaci vybíral z dvojice Hubník-Kadlec.

„Nemám zatím tušení, kdo nastoupí. Něco málo se možná dalo vyčíst z posledních zavřených tréninků v Tours, jenže kouč už v minulosti mnohokrát něco naznačil, aby se nakonec rozhodl jinak," nechtěl dělat předčasné závěry Kadlec.

Hubník za sebou má skvělé jaro. Táhl Plzeň k mistrovskému titulu. Zato Kadlec v dresu Fenerbahce Istanbul nenastupoval, jak by si představoval. Přesto nasbíral 630 minut v nejvyšší turecké lize a dalších 748 minut přidal v tamní pohárové soutěži, byť mnohdy musel vzít zavděk místem v záloze. Pro zařazení Kadlece do zahajovací sestavy českého týmu na francouzském šampionátu hovoří fakt, že se Sivokem po boku odehrál v reprezentaci mnoho duelů.

Se Sivokem jsou na sebe zvyklí

„Bok po boku jsme zvládli hodně minut. I minulé mistrovství Evropy jsme absolvovali, s výjimkou prvního duelu proti Rusku. Stejně jako kvalifikační bitvy o Francii, pokud jeden z nás nebyl zrovna zraněný. Jak spolu hrajeme dlouhá léta, víme, co může jeden od druhého čekat," vykládal Kadlec.

Právě se Sivokem držel naději na český úspěch při konfrontaci se Španělskem v březnu před pěti lety při kvalifikační konfrontaci v Granadě. „Tehdy jsme vedli v poločase, což nikdo nečekal. Byli jsme blízko překvapení," nepochybuje Kadlec, že je možné španělského fotbalového obra vyvést z rovnováhy a obrat o triumf.

Bude však potřeba dokonalé souhry. Celého týmu, stoperské dvojice pak především. „S Tomášem Sivokem jsme oba hodně zkušení. Můžeme dirigovat kluky před sebou, hodně nám pomáhá Petr Čech z branky. Já vidím lépe situace z levé strany, Sivi zase z pravé. A pochopitelně hodně komunikujeme i spolu," vykládá Kadlec, jak je důležité souznění středu obrany.

Reklama

Související témata: