Hlavní obsah

Budu bojovat ze všech sil. A moji kluci se mnou, ujišťuje kapitán Rosický před bitvou se Španěly

Toulouse

Promarněný rok je minulostí! Sezóna, v níž odehrál pouhých devatenáct minut, jako náhradník dostane pro fotbalového záložníka Tomáše Rosického grády! V pondělí v 15 hodin povede v Toulouse českou fotbalovou reprezentaci jako kapitán do prvního představení na mistrovství Evropy, v němž bude soupeřem národního mužstva Španělsko. „Už se nemohu dočkat," říkal pětatřicetiletý záložník bez angažmá pár hodin před výkopem.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Rosický na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Čeští fanoušci přijeli podpořit svůj tým na zápas se Španělskem

Češi před zápasem se Španělskem

Poprvé od loňského června vás čeká start v základní sestavě v ostrém soutěžním duelu. Jak se cítíte?

Odehrál jsem všechna přípravná utkání národního mužstva, už před startem přípravného kempu jsem byl dva měsíce v plném tréninku, což bylo pochopitelně velmi důležité. Věřím, že všechno bude v pořádku a já zápas zvládnu. Užívám si to, protože pro fotbalistu je vždy velké zklamání, když nemůže hrát.

Dokážete odhadnout, v jaké formě jste před startem šampionátu?

Těžko se mi to hodnotí, protože přípravné duely mají prostě jiný charakter. Ale jsem v pohodě, cítím se dobře. A moc se těším. Mistrovství Evropy je speciální akce, na které chce nastoupit každý hráč. Jsem rád, že mi trenér Vrba dal důvěru po sezóně, jakou jsem prožil. A budu se snažit ho nezklamat.

Čeká vás už čtvrté mistrovství Evropy. Cítíte stále nervozitu a napětí? Nebo jste v klidu?

Lehkou nervozitu, protože ta prostě k akci, jako je evropský šampionát, patří. Jsem rád, že ji i v pětatřiceti letech cítím. Kdyby se nedostavila, znamenalo by to, že je mi to jedno, což rozhodně není!

Prvním soupeřem ve skupině D bude Španělsko, obhájce titulu. Současně však váš protivník ze tří zahajovacích duelů posledních tří velkých turnajů dvakrát remizoval a jednou prohrál. Je výhoda, že při složení skupiny narazí Česko na zřejmě nejtěžšího protivníka hned na úvod?

Myslím, že je to úplně jedno. Nikdy jsem neměl na turnajích ve zvyku řešit pořadí zápasů. Prostě nám je nalosovali a musíme se s nimi utkat. A jestli chceme být úspěšní, nezáleží, v jaké fázi turnaje na Španělsko narazíme.

Vidíte pondělního soupeře jako obhájce evropského titulu, nebo jako tým, který na posledním mistrovství světa utrpěl debakl s Nizozemskem a šampionát opouštěl už po skupině?

Je faktem, že od minulého mistrovství Evropy se Španělé změnili. Trošku změnili! Nicméně já je pořád vidím jako favority turnaje.

Vnímáte, jak moc se proměnila atmosféra kolem národního týmu od minulého evropského šampionátu? Zatímco tehdy jste ve Vratislavi měli přijatelnější skupinu a fanoušci vám stejně nevěřili, nyní za vámi stojí i přes drtivou sílu protivníků.

Změnilo se to strašně moc! Atmosféra kolem týmu je hodně odlišná. Navíc jsme na šampionát přijeli jako vítěz kvalifikační skupiny. Ale všichni si uvědomujeme, že ve finále nic z toho na trávníku neplatí. Hlavní je, co předvedeme na hřišti.

Poslední dvě kvalifikační konfrontace se Španělskem jste zažil na vlastní kůži, Česko ani jednou neuspělo. Co je potřeba, aby byl výsledek při vstupu do evropského šampionátu pozitivní?

Musíme podat skvělý výkon. Všichni do jednoho! Rozhodně nejsme odevzdaní. Chceme být úspěšní. Budu bojovat ze všech sil. A moji kluci se mnou!

Jak dopadne úvodní zápas českých fotbalistů na ME ve Francii?
Španělsko porazí
27,5 %
Se Španělskem remizují
22,1 %
Se Španěly prohrají
50,4 %
Celkem hlasovalo 24286 čtenářů.

Reklama

Související témata: