Hlavní obsah

První úkol zní eliminovat Turana, připomínal Vrbovi před klíčovým duelem s Turky jeho zvěd

Tours

Navenek se sice trenér Pavel Vrba tvářil, že Turky a jejich hru nemusí studovat, neboť ze vzájemné kvalifikační konfrontace o EURO má poznatků a zkušeností dost a dost, svého zvěda ale přesto na reprezentaci půlměsíce určil. Kouč reprezentační šestnáctky Petr Janoušek sledoval zápasy Turků a před cestou k úternímu střetnutí v Lens pochopitelně trenérovi národního týmu referoval, co viděl, zjistil a jaké případné novum se ve hře soupeře v porovnání s kvalifikací objevilo.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký záložník Arda Turan během utkání na ME proti Španělsku.

Článek
Fotogalerie

Přišel jste na něco? Změnila se nějakým způsobem hra Turků v porovnání s kvalifikačními duely v Istanbulu a Praze?

Nic zásadního. Jen záložník Topal se posunul do stoperské dvojice k Baltovi a tvoří základ dobré defenzívy. I když zároveň pravdou je, že si Turci počínají ve hře dozadu neorganizovaně, čehož jak Chorvati, tak i Španělé dovedli využít.

Ovšem styl hry, který vyznává kouč Terim, evidentně změn nedoznal...

Dál spoléhají na rychlé a nebezpečné brejky s přihrávkami za soupeřovu obranu, v Yilmazovi mají dobrého hlavičkáře, v Turanovi hráče, který je ústřední postavou, kolem níž se všechno točí. Jsou důrazní, získávají odražené míče, z křídelních prostorů si připravují nebezpečné situace před soupeřovou bránou. A standarky mají rovněž nachystané a secvičené.

V prvních dvou zápasech se ale zdálo, že šampionát nezastihl Turana v optimální formě. Proti Chorvatům i Španělům byl neviditelný.

To proto, že jak Chorvati, tak i Španělé ho nenechávali hrát. Dostupovali ho a on tudíž nemohl hrát to, nač je zvyklý. Uvolnit se do volného prostoru, dávat kolmé balóny za obranu... Hrát bez míče je pro něho hodně těžké, protože je zvyklý na barcelonský styl.

Takže recept i pro české hráče, jak ho eliminovat?

Pochopitelně, nesmí dostat prostor ani čas, protože jinak oním rozdílovým hráčem je. Pak totiž rezignuje, což na něm bylo proti Španělům patrné.

Rezignovali i další turečtí hráči a možná i proto se nechal turecký trenérem Terim slyšet, že si nad takovýmto mužstvem myje ruce...

A to přitom před šampionátem prohlašoval, že má sice mladý tým, ale s větším duchem, než tomu bývalo v minulosti. Proti Španělům bylo ostatně patrné, jak sebevědomě a odhodlaně Turci do utkání šli, třicet minut se pouštěli do brejků až v pěti lidech a rozhodně nečekali, že dojde k tak rychlému rozřešení. Poté se dostali do psychické nepohody, ale nepozoroval jsem, že by se hádali či byli mezi sebou na kordy.

Psychická nepohoda, do které se Turci po dvou prohrách dostali, by měla českému celku nahrávat.

Hraje nám do karet, takže momentálně máme trochu navrch. Když náš tým eliminuje turecké brejky, odstaví ze hry Turana, může využít slabin, které jsme v jejich hře objevili. Turci jsou těžkým protivníkem, kteří půjdou na hřiště s tím, že v posledním zápase ve skupině už musí, ale jsme schopni s nimi sehrát velmi dobrou partii s tečkou, jakou si přejeme.

Reklama

Související témata: