Hlavní obsah

Zlatí hoši z Bělehradu se scházejí v Kunicích

Praha

V historii českého i československého fotbalu je zlatým písmem zapsán 20. červen 1976, kdy reprezentanti vybojovali v Bělehradě po penaltovém rozstřelu ve finálovém zápase proti týmu NSR titul mistra Evropy. A hned den po výročí 40 let od zlatého finále se šampióni scházejí v Kunicích v Hotelu Zámku Berchtold, kde dnes od 16:00 proběhne autogramiáda pro fanoušky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalová legenda Antonín Panenka s dresem z ME v Bělehradu 1976 během představení nového oblečení reprezentace.

Článek

Pořadatelem akce je Nadace fotbalových internacionálů, která ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky a Hotelem Zámku Berchtold zve všechny příznivce na setkání s účastníky fotbalového ME 1976.

Dorazí i hráči ze Slovenska, seznam šampiónů, kteří potvrdili účast, je široký: Panenka, Nehoda, Viktor, Švehlík, Vencel, Štambacher, Dobiaš, D. Herda, Pivarník, Čapkovič, Ondruš, Jurkemik či Michalík.

Slavnou se stala zejména rozhodující penalta klokana Antonína Panenky, který poslal míč pomalým obloučkem doprostřed branky, zatímco brankář Sepp Maier se vrhl k levé tyči. Díky Panenkovu dloubáku získali českoslovenští fotbalisté jediné zlato ze světového či evropského šampionátu v historii.

Panenka je také předsedou správní rady nadace, která si klade za cíl, pokusit se i ve fotbale alespoň částečně splácet dluhy z minulosti reprezentantům, kteří se v době temna starali výkony na hřišti o dobré jméno domácího fotbalu ve světě bez odpovídajícího ocenění, a proto jim po skončení kariéry zbyly pouze skromné důchody i zdravotní nebo sociální problémy.

Reklama

Související témata: