Hlavní obsah

V Turecku nastoupí Češi bez zraněného Šmicra

Jan Krůta (Izmir)Právo

Bez Vladimíra Šmicra, jehož zranění podkolenní šlachy se nezlepšilo, dorazila v úterý česká fotbalová reprezentace do tureckého Imiru. Ve středu jí čeká dvojzápas proti domácím týmům, přičemž nejsilnější sestava by měla vyběhnout na trávník téměř vyprodaného stadiónu Atatürk ve večerním duelu.

Foto: www.petr-cech.cz

České fotbalisty čeká v přípravě na MS dvojzápas s Tureckem.

Článek

Ten je brán jako oficiální mezistátní zápas a počítá se do statistik. Předtím se uskuteční utkání výběrů obou zemí pod hlavičkou A2, ani jeden zápas žádná naše televize nevysílá.

"Zranění Šmicra i dalších hráčů mě mrzí, ale nedá se s tím nic dělat. Zdraví hráče je mi přednější, do rizika zranění nejdu," prohlásil kouč české reprezentace Karel Brückner po příletu do třetího největšího tureckého města Izmiru.

Natěšený Jankulovski

Do nominace nemohl kvůli zranění zařadit Galáska s Grygerou, Kollera či Lokvence, Nedvědovi dal kvůli velkému vytížení v klubu volno. V pondělí odjeli ze srazu kvůli zdravotním problémům Mareš a D. Jarolím. Trenéra mrzí absence Mareše, protože má v mužstvu jen jednoho čistokrevného levého obránce Jankulovského.

"A dva zápasy bohužel odehrát nemůže," podotkl Brückner, který tak zřejmě stáhne do obrany týmu A2 Skácela. "Já se strašně těším, že si snad konečně zahraju víc než v klubu," řekl Marek Jankulovski, který po přestupu do AC Milán zatím hlavně vysedává na lavičce.

Jen týdny dřiny za sebou má obránce Spartaku Moskva Martin Jiránek. Ruská liga startuje až 19. března a kluby jsou od začátku roku po soustředěních v teplých krajích. "Mám za sebou čtrnáct dní v Turecku a měsíc ve Španělsku. Skoro pořád jsme dvoufázově trénovali a už se těším na pořádný zápas," prozradil Jiránek, jenž by měl nastoupit v základní sestavě prvního týmu na pravém kraji obrany. "Turci jsou nepříjemní, na hřišti často blázni. Bude to tady těžké," tušil velký boj.

V přístavu u Egejského moře panovalo po příletu větrné počasí s přeháňkami, přesto bylo příjemných 18 stupňů. Podvečerní trénink však už probíhal za hustého deště. "Pro mě je útok do tepla vysvobozením, dva měsíce jsem hrál v Čechách jen na umělé trávě," prohlásil Karel Poborský, který dnes navlékne na rukáv kapitánskou pásku.

Záložník druholigových Českých Budějovic je zvědav, jak na tom bude kondičně. "Asi poprvé v kariéře začínám jaro takhle pozdě bez odehraného soutěžního zápasu," vysvětlil bývalý hráč Sparty, Benfiky Lisabon, Lazia Řím a Manchesteru United.

Vzpomínky na debut

"U nás je bohužel pořád zima, ale musím to brát tak, jak to je," dodal Poborský, který v reprezentaci debutoval v únoru 1994 právě v přípravě v Turecku. V Istanbulu tehdy český tým vyhrál 4:1. "Vzpomínám na to v dobrém. Tenkrát byla dost bouřlivá atmosféra, kterou čekám i teď."

Hráči se ubytovali v hotelu Princes, kde už na výpravu čekali Zelenka s Junem, kteří oba hrají v tureckých klubech. Zelenka dokonce v Izmiru bydlí a do 30 km vzdálené Manisy denně dojíždí.

Brückner počítá s tím, že se všech 27 nominovaných zapojí do hry. "Každý by měl odehrát alespoň poločas, čtyři až pět hráčů se zřejmě objeví v obou zápasech. Očekávám bezvadný přístup od každého," uvedl kouč, který stále odmítá rozdělení na áčko a béčko. Turci mají podle českého trenéra odpovídající kvalitu. "Tvoří nový tým a bude to pro nás dobrá prověrka."

Pravděpodobné sestavy
Turecko (pro večerní zápas): Volkan - Akyel Fatih, Tolga, Zan Gökhan, Orhan Ak - Necati, Hüseyin, Bastürk, Tuncay - Karan Ümit, Altintop.
Česko A1: Čech - Jiránek, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Polák, Heinz - Vachoušek, Baroš.
Česko A2: Blažek - Pospěch, Zápotočný (Bolf), Kováč, Skácel - Kobylík, Zelenka, Jarošík, Plašil - Štajner, Jun.
Hlavní zápas se hraje od 20 hod., druhý český tým pod hlavičkou A2 hraje rovněž na stadiónu Atatürk v Izmiru od 17 hod. Žádná naše televize ani jedno utkání nevysílá.

Reklama

Související témata: