Hlavní obsah

Kvalifikace MS je tu hned. S Lavičkou, Jarolímem či cizincem...?

dos, zpSport.cz

Jako by český fotbal neměl svých starostí dost. Teď mu ke všemu hrozí, že dva měsíce před startem kvalifikace na mistrovství světa 2018 v Rusku zůstane bez trenéra národního týmu. Stačí jediné, aby se Pavel Vrba dohodl s ruskou Machačkalou. Pak bude strahovský šéf postaven před další úkol. Kdo za Vrbu, aby se reprezentace obula do nového cyklu v plné síle...?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stane se ze strahovského Vítězslava Lavičky pro Peltu favorit číslo jedna...?

Článek

Zmátl všechny, jen co je pravda. Po vyřazení české reprezentace na ME ve Francii třeba bookmakeři Tipsportu vypsali sázku, zda bude trenér Vrba pokračovat i v následné kvalifikaci s národním týmem k datu 4. září 2016.

Téměř všichni uvěřili, že ano... Sázkaři na 90% tiketů vsazených na tuto příležitost tipovali, že Vrba zůstane - v kurzu 1,35:1. Kurz nakonec spadl až na úroveň „jistoty" 1,06:1. „Přijali jsme sázky: Vrba trenérem repre jen něco přes 300 tiketů a pouhá desetina tipovala Vrbův odchod v kurzu 2,7:1 (ten se postupně vyšplhala až na 6:1)," říká fotbalový bookmaker této sázkové kanceláře Petr Urbanec.

Také Miroslav Pelta, šéf FAČR, ještě minulý týden ujišťoval, že má eminentní zájem, aby Vrba pokračoval.

A teď bác ho, nejspíš aby hledal náhradu. Značka: rychle, protože již podzimní start další kvalifikace může být klíčový.

Koho by mohl Pelta oslovit?

Vítězslav Lavička - Jako trenér jedenadvacítky je ve službách FAČR, což je velká praktická výhoda. Lvíčatům se daří, se Spartou získal double - vedl tedy řadu mladých hráčů, kteří budou muset nároďák oživit. Právě Lavička může nabídnout ideální kontinuitu. Na škodu mu je pověst až příliš mírného a seriózního muže.

Karel Jarolím - Pokud se Pelta rozhodne vykoupit některého klubového trenéra, jako to v případě Vrby udělal v Plzni, pak nejspíš začne v Mladé Boleslavi... Jarolím už jednou nabídku vést reprezentaci dostal, Slavia ho však tehdy nepustila. Je tvrdý, přísný i manažersky schopný. V Bolce však prodloužil smlouvu a u reprezentace na žádné úrovni nikdy nepracoval.

Jaroslav Šilhavý - Před pár dny se dal do práce v Dukle. U národního týmu léta působil jako asistent, byl k ruce i doyenovi Brücknerovi. S podceňovaným Libercem pak vyhrál titul a kráčel s ním Evropou. Působil i v Jablonci, kde si ho Pelta mohl omrknout... Na druhou stranu, z Jablonce hvězdné Galácticos neudělal.

Zdeněk Zeman - Italský trenér českého původu je věčným evergreenem, pokud se spekulací o trenérovi národního týmu týká. Několikrát ujistil, že nabídku české reprezentace by neodmítl. V Itálii vedl řadu velkých klubů, vždy se prezentoval jako zásadový muž. Po sezóně teď skončil ve Švýcarsku a mohl by být volný. Otázkou je, zda již není pryč čas, kdy mohl být vhodným adeptem.

Peltův trumf z ciziny - Nového titulárního partnera české ligy hledá v Číně, za šéfa komise rozhodčích chce Poláka. Mohl by se někdo divit, že by první muž českého fotbalu chtěl i trenéra pro reprezentaci přivést z ciziny...? O této eventualitě se navíc průběžně mluví již dlouho, ve světě je běžnou praxí. V českých poměrech na ni ovšem ještě nikdy nedošlo. Důvod je samozřejmě i finanční, prvotřídního odborníka by asociace sotva zaplatila.

Který trenér by měl vést fotbalovou reprezentaci v případě, že u ní skončí Pavel Vrba?
Vítězslav Lavička
20,2 %
Karel Jarolím
10,3 %
Jaroslav Šilhavý
1,9 %
Zdeněk Zeman
45,9 %
někdo jiný
21,7 %
Celkem hlasovalo 16026 čtenářů.

Reklama