Hlavní obsah

Štvanice opět ožije tenisem

PRAHA

Devět měsíců po ničivých povodních rozjíždí tenisový areál na pražském ostrově Štvanice novou etapu své historie. V pondělí zde bude rozehrán na zrekonstruovaných dvorcích 3. ročník turnaje Prague Open, který se letos zařadí do nejvyšší kategorie challengerů.

Foto: ČTK

Tenisový areál na pražské Štvanici během loňských povodní.

Článek

Podnik za tři roky existence stále zvedá svou prestiž. Povýšil z dotace 25 000 dolarů na sto tisíc eur, letos bude největší hvězdou dvanáctý hráč světa Schalken z Nizozemska, jehož přilákal do Prahy Martin Damm zajišťující hráčské obsazení.

A přijedou i další čtyři hráči světové stovky - Španělé Portas (85.) a Montanes (91.), Argentinec Squillari (94.) a Američan Gimelstob (97.). "Ti všichni zaručují kvalitní tenis," je si jist ředitel turnaje Vladislav Šavrda. Challenger může hrát pouze jeden tenista od 11. do 50. místa žebříčku pro nasazování do turnajů ATP a to jen na divokou kartu.

Snem je vrátit turnaj ATP Tour

Na Štvanici už pomalu nejsou vidět následky katastrofy, většina zařízení je v běžném provozu, práce se dokončují. "Děkuji všem, kteří se na tom podíleli. Odvedli obrovský kus práce," pravil Šavrda, který nevyloučil, že by se do hlavního města mohl vrátit turnaj ATP Tour.

Ten se zde hrál naposledy v roce 1999. "Sníme o tom, že tady uvidíme třeba patnáct hráčů ze světové stovky," přemítal včera na Štvanici. "Je ovšem velmi těžké získat termín i finanční prostředky," ví ředitel, o jak náročný projekt se jedná.

Z českých hráčů jsou v hlavní soutěže J. Vacek, Tabara, Hernych a Fukárek. Další divoké karty získali loňský čtvrtfinalista Berdych a Karol. Finále challengeru se bude hrát v sobotu 24. května od 14 hodin, vstup je na všechny dny volný.

Reklama