Hlavní obsah

Za osm dnů budu mít místo Vrby nového trenéra, vzkázal Pelta z Řecka. Vsadí na otce a syna Jarolímovy?

Praha

Všechny gesce dotýkající se reprezentace stáhl strahovský boss na sebe, takže teď se musí vyrovnat s Vrbovým úprkem hraničícím se zradou do divokého Dagestánu. Pelta do poslední chvíle nevěřil, že se v podobné pasti ocitne. A už rozhodně nepředpokládal, že trenér opětovně využije výstupní klauzuli, kterou si nechal do smlouvy zakomponovat. Udělal to však v Plzni Paclíkovi, proč by totéž neprovedl na Strahově Peltovi? Na šéfovi českého fotbalu teď je, aby urychleně našel nového trenéra reprezentace, protože kvalifikace o postup na světový šampionát v Rusku 2018 začíná už v září.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takhle uváděl Miroslav Pelta Pavlu Vrbu do funkce reprezentačního trenéra.

Článek

„Reprezentace je moje pole, a proto nad ní přebírám veškerou zodpovědnost," prohlašoval Pelta v jednom kuse a i u strahovské generality si vymohl, že mu do reprezentace nikdo mluvit nebude.

Reprezentace je Peltovo pole

Všichni věděli, že to s ní umí. Vždyť přece před čtyřmi lety v Polsku byl motivátorem, který vyburcoval Bílkův tým k pochodu na Varšavu.

„Role motivátora se ujmu i ve Francii. Proto budu bydlet v Tours s mužstvem v jednom hotelu. S manželkou a Rudou Řepkou coby generálním sekretářem tam budeme jediní," avizoval i konal.

Misi sice nenaplnil, neboť český celek skončil hned ve skupině, ale byl přesvědčen, že alespoň trenéra Vrbnu patřičně motivoval, aby zůstal i na další cyklus. Ostatně, vždyť s ním podepsal smlouvu znějící na čtyři roky. A navíc s dodatkem o opci.

I proto filipika proti novinářským misomusům hned po návratu z Francie, obhajoba Vrby až za hrob, i proto odlet s manželkou do Řecka na dovolenou. Až na písečných plážích zjistil, že jeho motivace nezapůsobila na Vrbu tak, jak byl sám přesvědčený. Reprezentační trenér dal po pětadvaceti zápasech na lavičce národního mužstva přednost té, která přišla z divokého Dagestánu.

Hořký postesk v podtextu

„Děkuju mu za práci, kterou pro český fotbal odvedl," nezbylo Peltovi nic jiného, než se s Vrbovým rozhodnutím smířit. „Nezbývá než respektovat jeho přání vyzkoušet si zahraniční angažmá a vrátit se ke klubovému fotbalu," vzkázal od Egejského moře, přičemž pocit rozčarování a zklamání se dal z podtextu jeho oficiálního vyjádření vyčíst.

„Několikrát jsem mu v minulých dnech vyjádřil podporu a také přání, aby se stávajícím realizačním týmem u reprezentace v započaté práci pokračoval i v další kvalifikaci o postup na mistrovství světa."

Nestalo se, Pelta musí urychleně hledat nového reprezentačního trenéra. Času moc nemá, protože ani nový kouč ho mít nebude. Už 4. září hraje český tým první zápas kvalifikace MS 2018 doma proti osmifinalistovi probíhajícího evropského šampionátu Severnímu Irsku, 8. října se představí v Německu, tři dny nato přivítá Ázerbájdžán, aby kvalifikační podzim zakončil v listopadu doma s Norskem.

„Chci už 8. července na výkonném výboru předložit návrh na nového trenéra," potvrdil Pelta, že začal promptně jednat. Slovem však nenaznačil, kam se jeho myšlenkové pochody ubírají.

Trenérem otec, manažerem syn?

Jako nejpravděpodobnější se proto jeví varianta, že se dohodne s majitelem Mladé Boleslavi Dufkem a ten za patřičné odstupné uvolní Karla Jarolíma. Co se financí týče, dovede se Pelta chovat jako grand, takže i Dufek si spočítá, že milióny za Strahova mu bohatě vynahradí pofidérní finanční profit z pohárové Evropy. Vždyť vidina zisků se konkrétně loni proměnila po promptním vyřazení ve ztrátu.

Navíc by mohlo jít o elegantní řešení i proto, že funkci reprezentačního manažera by po slovenském uprchlíku Fitzelovi mohl převzít Jarolímův syn David. Podobnou práci si v Mladé Boleslavi vyzkoušel, bohaté zkušenosti z německého angažmá má, i k hráčům má blízko, protože ještě v roce 2009 sám reprezentoval. Mimochodem, naposledy v kvalifikaci proti Severním Irům.

Nabízejí se i záložní varianty...

Vítězslav Lavička působící na Strahově u jednadvacítky, někdejší Brücknerův asistent a poté i jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý, Ital s českým původem Zdeněk Zeman, o něhož se zajímala před nedávnem i Viktoria Plzeň a jenž se nechal slyšet, že o působení u české reprezentace by zájem měl. Angažmá ve švýcarském Luganu mu navíc skončilo a je volný...

Třeba ale Pelta chystá stejné překvapení, jaké přivodil na valné hromadě v Brně, kde vyrukoval s tím, že české sudí bude řídit jako předseda jejich komise Polák Michal Listkiewicz.

Na Haškův apel se nezapomíná

Jako málo pravděpodobná se naopak jeví možnost, že by osloveným mužem byl Ivan Hašek. A nikoli proto, že má opět namířeno do arabského světa. Sluší se totiž připomenout jeho apel delegátům valné hromady, když končil v polovině funkčního období svou předsednickou misi a ze Strahova i českého fotbalu předčasně prchal.

"Role spasitele Haška je u konce. Z mělčin jsme zpět na širém moři a já jdu zpět tam, kam patřím. Do vachrlaté trenérské bárky," melodramaticky oznámil Hašek konec svého šéfování nad českým fotbalem.

Delegáty ovšem nevyzval, aby za nového předsedu zvolili Peltu, ale apeloval, aby přátelé a kamarádi dali hlas místopředsedovi Jindřichu Rajchlovi, který bude pokračovat v jeho stopách.

Na takovýto apel se nezapomíná ani při kvapném hledání nového reprezentačního trenéra, i když 26. června už uteklo pět let od chvíle, co je strahovský zimní král pronesl. Anebo teprve pět let? A nezapomíná se na ně přesto, že Haškův místopředseda Rajchl se sice Peltovi postavil, ale ten ho smetl.

Byl by Karel Jarolím tím pravým nástupcem Pavla Vrby?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 9970 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články