Hlavní obsah

Jarolím nastínil, s jakou filozofií se ujme reprezentace: Hráči musejí být naprosto oddaní týmu

Robert Neumann (Windischgarsten)Sport.czPrávo

Fotbalové reprezentace se ujme prvního srpna, až do konce měsíce bude vést souběžně Mladou Boleslav, s níž bude útočit na Evropskou ligu. Trenér Karel Jarolím si však už nyní v hlavě skládá kádr pro kvalifikaci o MS. „Především to ale bude o týmové práci. Pro společný úspěch se každý hráč musí maximálně obětovat,“ řekl Jarolím deníku Právo a Sport.cz v rakouském Windischgarstenu, kde je se Středočechy na soustředění.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Nový trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Článek

Prezident Mladé Boleslavi Dufek zprvu prohlašoval, že jednání se šéfem svazu Peltou o vašem uvolnění povede tvrdě. Nebál jste se, že se váš přesun k národnímu týmu zkomplikuje?

Každý hájí svoje zájmy... Nemyslím si, že bych se obával. Pro mě byla priorita, abych neodcházel z Boleslavi na sílu. Tenkrát jsem to neudělal ani ve Slavii.

Vést paralelně reprezentaci a klub půl roku, jak Dufek naznačoval, by bylo složité.

Pracovně by se to dalo zvládnout, byť ideální by to nebylo. Vezměte si situaci: nedařilo by se v Boleslavi, a nedej bože, nebyly by výsledky podle představ ani v nároďáku. A hlavu na špalku mám já. Jsem rád za kompromis, který se domluvil, považuji ho za rozumný.

Do kvalifikace půjdete prakticky z voleje. Jen čtyři dny před prvním utkáním je v plánu přípravný zápas. To není příliš luxusní vyhlídka.

Moc času opravdu není, o to je to složitější. Není prostor ani pro jedno soustředění, které bychom absolvovali s jedním zápasem, a teprve pak by se tým podruhé sešel na kvalifikaci.

Skládáte už si v hlavě mozaiku týmu, který kvalifikaci rozjede?

Po mistrovství Evropy několik hráčů skončilo, další se možná ještě přidají. Nějakou představu mám, uvidíme ale, kdo bude v jaké formě na počátku sezóny. Až se rozeběhnou soutěže, začnu komunikovat s trenéry hráčů, které bych chtěl do týmu.

Figuruje ve vašich plánech Tomáš Rosický?

Pořád je to nadstandardní hráč. Nejpodstatnější otázkou je jeho zdravotní stav. Jinak si myslím, že pořád má mužstvu co dát.

Kontaktoval jste ho?

Zatím jsem ve spojení s jeho manažerem panem Paskou, od něj mám o Tomášovi detailní informace. Nechávám tomu zatím volný průběh. Také čekám, jak se Tomáš rozhodne, jestli chce pokračovat v reprezentaci dál.

Skončil i brankář Petr Čech. Nepokusíte se ho přemluvit, aby verdikt přehodnotil?

Petr už rozhodnutí udělal, nemělo by smysl ho přemlouvat. Nemám tohle příliš rád. Bylo to jeho svobodné rozhodnutí, navíc po delším zvážení.

Je vůbec z čeho brát?

Těžko říct. Budu dělat s tím, co je k dispozici, a snažit se využít veškerých možností. Je to o tom posbírat informace o hráčích, o jejich stavu a formě.

S jakou filozofií k národnímu mužstvu přicházíte?

Pro každého hráče, který dostane šanci reprezentovat, by reprezentace měla znamenat výzvu. Musí to být všechno postavené na týmové hře a práci. Nikdo z kluků nepůsobí ve velkoklubech, myslím ale, že špatné hráče nemáme. Ovšem musí být z nich cítit naprostá oddanost mužstvu.

Musí si vážit nominace.

Přesně tak! Aby se každý pro společný úspěch maximálně obětoval. Příkladem jsou celky, které na evropském šampionátu neměly přehnané ambice, ovšem uspěly. Například Wales nebo Island.

Je reálné, aby se současný český fotbal kvalifikoval na MS ze skupiny, kde je Německo?

Skupina je těžká, pokusíme se zabojovat o druhé místo. Dvakrát jsme na mistrovství světa absentovali, pro někoho to může být poslední šance si na šampionátu zahrát. Měla by to být výzva pro nás všechny. Nechci vykřikovat, že na to máme, to ukáží až samotné zápasy.

Budete se snažit praktikovat stejný styl jako v Boleslavi, tedy výrazná ofenzíva?

Ano. Myslím, že do hlav hráčům je potřeba dostat vítěznou filosofii. Abychom hráli na vítězství, nikoli na to neinkasovat. Prostě aby z dění na trávníku bylo cítit, že chceme vyhrát.

Budete i v reprezentaci vládnout pevnou rukou?

Disciplína musí být. Když hráči přijedou, musejí vědět, proč. Nikoli proto, aby si vyřídili soukromé věci, nýbrž proto, že jdou reprezentovat Česko.

Probojuje se česká fotbalová reprezentace pod vedením Karla Jarolíma na MS 2018 v Rusku?
Ano
33,5 %
Ne
66,5 %
Celkem hlasovalo 13924 čtenářů.

Reklama