Hlavní obsah

Brücknerovi přibývá marodů, ale kouč nepanikaří

Karel FeltSport.czPrávo

Deset fotbalistů, kteří jsou v širším výběru trenéra Karla Brücknera, je momentálně na marodce. Osm z nich patří k základním kamenům reprezentace. Důvod k panice prý necelé tři měsíce před startem mistrovství světa ale není.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalovou reprezentaci trápí zranění.

Článek

Místo tréninku strávil Milan Baroš podstatnou část středy na lékařských vyšetřeních. V úterý musel po nakopnutí pravého kotníku Richardsem z Manchesteru City opustit trávník ještě před koncem poločasu opakovaného pohárového utkání a Aston Villa nakonec prohrála. "Jsem v rukou lékařů. Absolvoval jsem rentgen a magnetickou resonanci. Výsledky bych se měl dozvědět prý nejspíš ve čtvrtek. Neumím odhadnout, na jak dlouho to bude. Chodím o berlích, na nohu nesmím došlápnout, mám kotník oteklý," uvedl Baroš pro Právo.

Do šampionátu je dlouhá doba

"Je to nepříjemné, ale ještě je dostatečně dlouhá doba do šampionátu a není důvod k nervozitě. Stát se může mnoho věci," konstatoval kouč. Pravda je, že i když dostane do přípravy borce po zranění a bez herní praxe, dokáže je připravit během dvou týdnů perfektně. Příkladem je právě Baroš před ME 2004. Nejčastěji zraněná mají reprezentanti kolena.

Nejhůře na tom jsou útočníci Jan Koller a Vratislav Lokvenc. Těm vystavily přetržené křížové vazy stop už loni na podzim. Oba už za sebou mají podstatnou část rehabilitace. Oba už trénují a jsou optimisty. "Ve druhé polovině dubna bych to chtěl zkusit," přál si Jan Koller. "Věřím, že závěr ligy v Salcburku ještě stihnu a poperu se o nominaci na šampionát," neztrácel víru ani Vratislav Lokvenc. Oběma bude chybět herní praxe, ale trenér Brückner je chce vzít na soustředění do Seefeldu, samozřejmě, pokud to jejich zdravotní stav dovolí.

Obdobné zranění postihlo i Tomáše Sivoka, který se loni na podzim slibně probíjel z širší nominace do užší a nastoupil například v Rumunsku. Ten už dokonce hraje za rezervu Sparty. O případnou nominaci však bude muset bojovat mnohem víc, protože nepatří k "prověřeným".

Šmicer bude chybět zřejmě pět týdnů

Podkolenní šlacha a natržený sval zastavily ve slibné formě Vladimíra Šmicra. Chybět bude zřejmě pět týdnů. Rád by přesto ještě Bordeaux pomohl v boji o druhé místo ve francouzské lize a nechce samozřejmě chybět na mistrovství světa. O to však má strach.

Potíže s lýtkem sužují zejména defenzívní hráče. Kvůli nim nehrají ve svých klubech krajní obránci Zdeněk Grygera a Martin Jiránek. Tomáš Galásek chybí Ajaxu kvůli potížím se stehenním svalem.

"Tentokrát to nejsou třísla. Sezóna je náročná a roky se zastavit nedají. Už si zvykám, že zranění mě prostě provázejí," posteskl si třiatřicetiletý štít české defenzívy. Všichni tři by ale měli v rozmezí tří týdnů zase hrát.

Desítku doplňuje viróza Kováče

Sval v oblasti kyčle přibrzdil na dva týdny mozek národního týmu, Tomáše Rosického. Ten by mohl být podle informací z Dortmundu už koncem týdne k dispozici, což je jediná pozitivní zpráva z posledních dní. Desítku doplňuje vážnější viróza Radoslava Kováče, ale také on by už měl hrát.

Po dlouhodobých problémech se zády se vrací do formy René Bolf, o víkendu dokonce vstřelil vítězný gól Auxerre. Do pořádku se dal po problémech s achilovkou i Štěpán Vachoušek. Zlomená noha, kterou loni utrpěl Marek Jankulovski, naštěstí drží. V rámci možností je zdravotně v pořádku i motor reprezentační zálohy Pavel Nedvěd. "Kolena se ozývají, ale to už lepší nebude," říká s úsměvem záložník Juventusu.

Jako před EURO...

Situace je hodně podobná té před mistrovstvím Evropy 2004. Tenkrát si léčil zlomeninu nohy Baroš, Tomáš Ujfaluši byl po plastice křížového vazu a Rosický běhal s trubkou vyztužující zlomenou ruku, zlomená ruka tehdy přibrzdila i Petra Čecha. Jednu chvíli měl Brückner na marodce sedm hráčů. Nakonec sezóna vyvrcholila postupem do semifinále.

Zranění k fotbalu patří a nelze vyloučit, že se na marodce objeví ještě další hráči nebo znovu někteří z těch dosavadních. Pro národní tým však bude nejpodstatnější, aby se v polovině května na závěrečném soustředění všichni nominovaní hlásili jako zdraví, nebo, jak říká lékař týmu Petr Krejčí, "úplně zdravý není nikdo, ale jsou schopní hrát".

Reklama