Hlavní obsah

Čecha nový kouč Jarolím nepřemlouvá, na rozhodnutí Rosického počká

Praha

O tom, koho nominuje příští týden na přípravný duel s Arménií (31. 8.) a úvodní zápas kvalifikace se Severním Irskem (4. 9.) už má nový kouč fotbalové reprezentace Karel Jarolím vcelku jasno. Vybral si také prvního asistenta Borise Kočího, kterého léta zná a oslovil Miroslava Koubka z Bohemians 1905. V nejbližších dnech chce vidět ještě co nejvíce adeptů a v hektice, kterou prožívá, nemá čas vymýšlet, jak oslaví úterní šedesátiny...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Čerstvý trenér fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Článek

Během minulého týdne jste byl na misích ve Švýcarsku a Dánsku, viděl jste pět českých hráčů. Co vám zápasy ukázaly?

Basilej hrála doma a porazila Young Boys Bern 3:0. Tomáš Vaclík v bráně a Marek Suchý mají v týmu pevnou pozici, jsou oporami a v pohodě. Marek dokonce dohrával s kapitánskou páskou. Jan Lecjaks střídal. Midtjylland prohrál 1:3 v Kodani. Filip Novák za něj odehrál celé utkání, Václav Kadlec přišel na necelou poslední čtvrthodinu. Viděl jsem všechny v jednom zápase, nemohu dělat nějaké dalekosáhlé závěry. Určitě je dobře, když hráče vidím naživo, mám s nimi přímý kontakt a mohu si tak udělat lepší obrázek.

Zapadají do vaší koncepce?

Do toho se teď pouštět nebudu. Sledujeme víc hráčů, skládáme si mozaiku informací. Příští týden bude nominace, při ní řeknu víc. Chceme vidět co nejvíc zápasů. Řeknu, že šanci mají.

Kam se chystáte v nejbližších dnech?

Teď jsem sledoval naše hráče v evropských pohárech. Třeba kluky z Midtjyllandu a Lecjakse uvidím podruhé. Samozřejmě tu je domácí liga. Chci se také podívat na hráče v bundeslize, ta ale začíná až příští týden.

Pět hráčů, kteří byli na mistrovství Evropy, se vzdalo reprezentace. Především Petr Čech. Oslovíte někoho z nich? Třeba zmiňovaného Čecha?

Upřímně... neoslovím, protože by to stejně bylo k ničemu. Petr Čech svoje rozhodnutí dlouho zvažoval a řekl ho už před šampionátem. Přemlouvat a lámat ho nebudu. Ani u ostatních, Plašila, Lafaty, Limberského či Hubníka nemám pocit, že by ta rozhodnutí byla pod vlivem emocí z neúspěchu. Všichni toto rozhodnutí zvažovali. Uzavřeli reprezentační kapitolu a já to plně respektuji.

Když zůstanu u důležité pozice brankáře. Bude Tomáš Vaclík jedničkou?

Tyhle věci, kdo jakou bude mít pozici, se dozvědí jako první hráči. Máme dobré gólmany a Vaclík je samozřejmě jednou z variant na post jedničky mezi tyčemi.

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický zatím neřekl, zda skončí nebo bude pokračovat. Budete s ním o případném pokračování v reprezentaci hovořit?

O tom, jak důležitý je Tomáš Rosický pro národní tým, není pochyb. Ukázal to i ve Francii, než se zranil. Reprezentaci táhl. Samozřejmě ho sleduji. Momentálně rehabilituje. Uvidím, až se rozhodne, kde bude v kariéře pokračovat a jak se postaví k reprezentaci. Rád bych ho v týmu měl, ale určitě na něj nebudu tlačit. Když sám hráč nechce, nemá žádný tlak smysl.

Sraz národního týmu před přípravným utkáním s Arménií a následně úvodním kvalifikačním duelem o mistrovství světa se Severním Irskem je za nějakých deset dní. Máte představu, koho povoláte?

Pochopitelně představu mám. Probíráme to v rámci realizačního týmu. Jako hlavní trenér budu mít poslední slovo, ale chci slyšet i názor kolegů. Opravdu pečlivě se tím zabýváme. Máme před sebou ještě několik zápasů. Po víkendu to definitivně probereme a na tiskové konferenci příští týden jména oznámím.

Budete víc stavět na hráčích z domácí nejvyšší soutěže, nebo na těch ze zahraničních lig?

Ono těch českých fotbalistů není v zahraničí tolik, abychom to postavili jen na nich, jak to bývalo v minulosti. Bude to mix s naší ligou.

Váš předchůdce Pavel Vrba hodně sázel na hráče Plzně a Sparty, oba týmy ale nemají zrovna oslnivou formu. Znepokojuje vás to?

To není o mém znepokojení. Někteří hráči si udržují svůj standard, jiní jsou pod ním. Jmenovat teď nebudu. Uvidíme, jak se situace dál vyvine. Je to momentální realita, která se ale může během jednoho zápasu změnit.

Hovořil jste s Pavlem Vrbou poté, co jste po jeho odchodu převzal funkci trenéra reprezentace?

Mluvili jsme spolu.

Jeden přípravný zápas a hned ostrý vstup do kvalifikace. To není moc prostoru na zkoušení...

Pochopitelně to je trochu komplikace, že nemám ani jeden sraz bez kvalifikačního utkání. Ale to je realita, s níž se musíme vyrovnat.

Už jste viděl zářijového soupeře ze Severního Irska?

Mám k dispozici videa ze všech jejich zápasů na mistrovství Evropy a samozřejmě už jsem si je i pouštěl a dělám si představu o jejich hře.

Stihl jste se zabydlet v nové kanceláři na Strahově?

Dá se říct, že ano, ale pořád jsem v časovém presu. Musel jsem dořešit všechny potřebné záležitosti v Mladé Boleslavi. Sbírám informace o kandidátech reprezentace, jezdím na zápasy. Je toho hodně a na všechno mám před zářijovým kvalifikačním startem málo času. To si ale nestěžuji, věděl jsem, že začátek bude hektický.

Jako prvního asistenta jste vybral svého dlouholetého spolupracovníka z klubových štací Borise Kočího. Už vám pomáhá?

Vybral jsem si ho, protože se léta známe a jsme sehraní. Samozřejmě, že už pracuje. Máme spoustu videomateriálů od technika reprezentace, takže to je teď hlavní Borisův úkol. Co potřebuji, mám ke zhlédnutí. Hodně mi také pomáhá manažer reprezentace Jaromír Šeterle, s nímž se také známe léta. Oslovili jsme také zkušeného trenéra Miroslava Koubka z Bohemians 1905.

Chystáte nějaké další změny v realizačním týmu?

Jen dílčí, nechci dělat nějakou revoluci. Uvidíme, jak to bude fungovat. Podle toho se rozhodneme, co bude dál. Rozhodně nebudu dělat nějaké unáhlené závěry a rušit to, co fungovalo a já věřím, že i bude fungovat.

Nemohu opomenout prohru Mladé Boleslavi s Karvinou. Překvapila vás?

Překvapila, něco takového jsem nečekal.

Obrátil se na vás Leoš Kalvoda jako nový kouč?

Mluvili jsme spolu, samozřejmě jsem mu řekl, co chtěl vědět. Se samotným zápasem jsem mu pomoct nemohl.

Trenéři, kteří přijdou k reprezentaci z klubu, si stěžují, že jim chybí každodenní práce s hráči...

Tak teď mám takový fofr, že o něčem takovém nemám ani čas přemýšlet. Uvidíme později. Třeba mi to naopak pomůže.

Reklama