Hlavní obsah

Senátoři odmítli odjezd na dovolenou

OTTAWA

Druhým vítězstvím v pátém utkání finále Východní konference play-off NHL odmítli ottawští Senátoři nabídku Ďáblů z New Jersey na dovolenou. Bojovným výkonem zlomili vyrovnané utkání v závěrečné části, rozhodující gól vstřelil český forvard Martin Havlát. Výhrou 3:1 snížili Senators stav série na 2:3 a ve středu se v New Jersey pokusí o vyrovnání.

Foto: ČTK

Gólman New Jersey Martin Brodeur (vlevo) přeskakuje ottawského Todda Whitea.

Článek

Ottawu poslal do vedení v průběhu druhého dějství Todd White, který dokonale zaskočil Devils povedenou ranou v oslabení. Hosté se však velmi rychle otřepali, o tři minuty později srovnal kapitán Ďáblů Scott Stevens. O vítězi tak rozhodla až závěrečná část hry, v níž v rozmezí pěti minut rozvlnili síť Senátoři Havlát a Jason Spezza.

Havlátovi byla při vítězné trefě nakloněna štěstěna. Gólman New Jersey Martin Brodeur sice jeho šanci zneškodnil, ale český obránce Richard Šmehlík strčil do svého brankáře tak nešťastně, že puk prošel pod Brodeurem do branky. "Puk jsem měl pod sebou, ale nevěděl jsem kde. Přál jsem si, aby rozhodčí rychle zapískal. Pak jsem se ale trochu pohnul a pravděpodobně jsem si puk kopl nohou do branky," viděl rozhodující okamžik zápasu smutný gólman.

Opěvovaný Spezza

Opěvovaným mužem se však nestal Havlát, ale Spezza. Někdejší juniorská hvězda a dvojka předloňského draftu vstřelil gól a na další přihrál. Hořká pachuť z letošní sezóny, v níž toho v dresu Ottawy příliš nenahrál, tak trochu ustoupila. Hned po utkání se Spezza ocitl v nebývalém novinářském obklíčení. "Věděl jsem, že to je důležitý zápas. O tom, že budu hrát, jsem se dozvěděl až po příjezdu na stadion. Je to krásný pocit naskočit do sestavy a pomoci k vítězství," prohlásil Spezza.

Pokud chtějí Senátoři postoupit do finále, musejí nejprve ve středu zvítězit v New Jersey. Ovšem doma Devils neprohrávají, v East Ruthefordu neztratili ani jediný z osmi zápasů letošního play-off... "Doma budeme muset hrát se stejným úsilím jako dneska Ottawa," řekl útočník New Jersey Joe Nieuwendyk. "Možná, že jsme za vítězstvím tolik nešli. To je v play-off nepřípustné. Šestý zápas pro nás bude, jako by se hrálo rozhodující utkání série," burcoval.

Východní konference
Ottawa - New Jersey 3:1
Třetiny: 0:0, 1:1, 2:0. Branky: 24. T. White, 48. Havlát, 53. Spezza - 27. Stevens. Střely na branku: 18:22. Diváci: 18 500. Výsledky předešlých zápasů: 3:2 v prodl., 1:4, 0:1, 2:5. Stav série: 2:3.

Reklama