Hlavní obsah

Synovi nesmí udělat v Hamburku ostudu. I to otec Jarolím před kvalifikací s Němci slyšel

Hamburk

Jedno bude mít v sobotní noci na paměti - synovi, který má po devíti odsloužených letech v Hamburku velké jméno, nesmí udělat ostudu. „To bych tedy rozhodně nerad. Proto se s celým realizačním týmem a samozřejmě všemi hráči snažíme udělat v přípravě na zápas s Němci maximum,“ bral reprezentační kouč Karel Jarolím s úsměvem reminiscence na Davidovo působení v barvách HSV a velké zápasy, jež v jeho barvách odehrál. Teď bude ovšem na něm, aby si v prvním opravdu velkém duelu v roli reprezentačního kouče počínal stejně.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Trenér Karel Jarolím v hamburské aréně.

Článek
Fotogalerie

Synův apel nepotřeboval, jeho rady už tuplem ne. „Nebylo zapotřebí, aby mně David dával o Němcích nějaké informace, jejich zápasů jsem viděl dost a dost," nastudoval nejstarší z rodu Jarolímů německého protivníka opravdu důkladně.

Co mu také zbývalo, když v Hamburku vyrukuje proti nejslavnějšímu a nejsilnějšímu soupeři, proti němuž jako trenér kdy mužstvo vedl?!

„Napětí ano, to je stejné, jako před každým utkáním. Ale nějakou přehnanou nervozitu? Tu nepociťuji ani na hráčích, natož pak na sobě," odmítal Jarolím, že by jím cloumalo nějaké zvláštní chvění.

Síla Němců? Ta je obrovská, připomíná kouč

Ví, jak těžké to proti mistrům světa ozdobeným navíc i bronzovým leskem z nedávného evropského šampionátu ve Francii jeho výběr bude mít. Zvláště, když jde o kvalifikační body potřebné ke zvládnutí cesty k mistrovství světa v Rusku za dva roky.

„Uhrát body tady v Hamburku by bylo krásné. Popereme se o ně," ujišťoval na pátečním předzápasovém tréninku Karel Jarolím, i když si pochopitelně uvědomoval, na jak obrovskou fotbalovou sílu se svým výběrem narazí.

„Směrem dopředu je skutečně obrovská. Ofenzivní hráči rotují, krajní obránci hrají křídla," málem se otřásl, když si vybavil, co všechno o Němcích nastudoval.

„Teoreticky nás nemůže nic zaskočit, otázkou je, jak tomu bude prakticky. Musíme hrát týmově. Koncentrovaně a kompaktně v bloku, nedopřát Němcům prostor. Anebo jim ho dopřát co nejméně," vyjmenovával, co představuje první předpoklad, aby neudělal synovi v jeho Hamburku ostudu.

Výčet apelů je dlouhý

„Ale nebude to jen o bránění. Strašně důležité bude i to, jak se budeme chovat po zisku balónu," kvapně přidával, aby si snad jeho slova nevysvětloval jen jako návod k bezuzdné defenzivě.

„Seberte odvahu a odhodlání, nepřipouštějte si, proti komu hrajeme, dejte do hry všechno, co ve vás je. To bude v sobotu večer nejpodstatnější," shrnoval výčet svých apelů, jimiž na hráče působil během předchozích pražských dnů i teď v Hamburku.

Samozřejmě s tím, že má jasno o sestavě Němců, stejně jako o té, kterou postaví on. „Löwovi sice z nominace vypadl Gomez, ale po zápase v Norsku stejně neměl důvod sestavu měnit. A v mém případě by bylo hloupé, abych o ní čtyřiadvacet hodin před utkáním neměl jasno," potvrzoval Jarolím, že ví, s čím proti mistrům světa vyrukovat, aby v Hamburku uhrál výsledek co nejpřijatelnější.

Reklama

Související témata: