Hlavní obsah

Jarolím se zapřísahal: Vracet se k španělskému autobusu? Nikdy!

zp (Hamburk)Sport.cz

V první velké zkoušce jeho mužstvo dostalo od Němců tříbrankový výprask, jenž byl vzhledem k průběhu sobotního střetnutí ještě hodně milosrdný, takže i představy a plány nového reprezentačního kouče mohly dostat citelný a bolestivý úder. Mohly, ale nedostaly. Trenér Karel Jarolím věří i po lekci od mistrů světa ve svou cestu. Odvážného, ofenzivního fotbalu. Ostatně, pár názorů vyřčených v Hamburku to dokládá.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Český kouč Karel Jarolím při utkání s Německem v Hamburku,

Článek

AUTOBUS? PROSÍM, NECHCI - „Dostávat do hráčů od samého začátku, aby mysleli jen a jen na obrannou fázi? Vyžadovat na nich bránění a vyčkávání, jako tomu bylo na mistrovství Evropy v našem podání proti Španělsku? Ne, autobus prosím nechci. Mám jinou představu o hře reprezentace. O cestě, kdy budeme hrát odvážně a útočně. A navzdory tříbrankové prohře v Hamburku jsem přesvědčen, že jde o dobrou cestu."

LEKCE PRO VŠECHNY - „Lekci jsme dostali všichni. Hráči i já, který věřil, že bychom za jistých okolností mohli v Německu něco uhrát. Jenže Němci jsou strašně silní. Tím, jak dlouho pohromadě jsou, jak kvalitní hráče z velkých klubů v mužstvu mají, jak si zanalyzovali zisk „pouhého" bronzu na evropském šampionátu ve Francii. Jejich trenér si hru svého týmu rozebral a dospěl k tomu, že v držení míče je vše v pořádku, ale patřičná efektivita v proměňování šancí jim schází. Zaměřili se na ní a dali tři góly Norům i nám. Byla to pro nás zkušenost, kterou bychom měli uplatnit v dalších zápasech. A pro mě lekce poznání o hráčích, jež v reprezentaci mám. Zatím, se totiž pořád poznáváme za pochodu."

POZNÁNÍ O HRÁČÍCH - „Od některých jsem očekával lepší výkony, než jaké podali a jakých jsou schopni. I těch, kteří by měli být v reprezentaci tahouny, se to týká. Třeba Krejčího, jenž hraje italskou ligu, třeba kapitána Suchého, který mi připadal zbytečně nervózní. Nešlo ale jen o něho, protože nervozita svazovala i další hráče, z čehož pramenily laciné a jednoduché ztráty míče i v momentě, kdy jsme nebyli pod tlakem, takže přechodová fáze mohla být mnohem lepší. Nemohu být proto spokojený. Jenže to všechno odhalí pouze takové zápasy, jako byl ten s Němci, protože jen ty hráče prověří. I já se proto hodně poučil."

INDIVIDUALITY SCHÁZÍ - „V reprezentaci nepostradatelné individuality momentálně nejsou, protože i Darida z ní pro zranění vypadl. Přitom zápas proti Němcům mohl být zápasem právě pro něho, protože je to pracant, který ve středu hřiště chyběl. A teď pro karty vypadl i Pavelka... Reprezentace ovšem není a nemůže být jen o jedenácti hráčích, proto v úterý v zápase s Ázerbájdžánem do sestavy sáhnu. Oni to už vědí a na mně je, abych si s tím poradil. Pro mě je jedno, zda bude hrát Petr nebo Pavel, chci na hřišti ty, kteří budou ochotni podat kvalitní výkon. Proto nasadím v Ostravě novou krev a energii."

VÝHRA. NIC JINÉHO - „I já bych chtěl hrát o první místo ve skupině, jenže realita je jiná. Pomýšlíme na druhé místo, a jestli na něj chceme myslet dál, musíme porazit v úterý Ázerbájdžán. A to za každou cenu. Věřím, že to zvládneme, protože jsou a budou klíčové zápasy s Norskem, Severním Irskem a právě úterním soupeřem. Podcenit nesmíme nikoho."

Reklama

Související témata: