Hlavní obsah

Rusko neodpískám, takový alibista nejsem, odmítá Jarolím. Postup je podle něj reálný

Praha

Blamáž s Ázerbájdžánem, marasmus hned po třech odehraných kvalifikačních zápasech, postupové naděje na účast na světovém šampionátu devalvující k nule... Realita, kterou si nový reprezentační kouč Karel Jarolím přiznává, přesto nechce za nic na světě připustit, že by byla cesta do Ruska zarubaná a pro jeho mužstvo ztracená. Natož že by ji měl už teď odpískat a myslet spíš na budování týmu pro EURO za čtyři roky. „Bylo by hrozně alibistické, kdybych něco podobného řekl. To prostě ode mne nechtějte,“ prohlásil po půldruhém dni, kdy i on těžce skousával ostravskou remízu.

Karel JarolímVideo: Sport.cz

 
Článek

Realita je přitom krutá. Statistiky výmluvné... V předchozích kvalifikačních cyklech zajišťoval druhé místo ve skupině a tudíž účast v baráži minimálně sedmnáctibodový profit. Česká reprezentace má přitom po třech odehraných utkáních na kontě pouhé dva body a už jen sedm střetnutí před sebou.

Pět výher je reálných, počítá kouč

„Znamená to udělat v nich patnáct bodů. Myslím, že pět vítězství v sedmi duelech je reálných," měl Jarolím kromě osobní vůle a touhy další důvod, proč kvalifikaci o Rusko nevzdávat a hledět ke světovému šampionátu dál.

I s pouhými dvěma body na kontě, i s tím, že jeho tým v zápasech se Severními Iry, Němci a Ázerbájdžánci nevstřelil jediný gól.

„Ty góly už musíme konečně začít dávat, protože jinak není šance vyhrávat. Na Ázerbájdžán jsem zkusil hru se dvěma útočníky, a přesto jsme branku nedali, což o to víc mrzí," bylo na Jarolímovi patrné, jak moc ho bídná střelecká produktivita trápí.

„Ale má to své příčiny... Chybí nám ostré náběhy za soupeřovu obranu, musíme se za ni dostávat ve větším počtu, i v šestnáctce protivníka musíme pracovat jinak. A to nemluvím o intuici, předvídavosti, schopnosti rychle si najít prostor, odvaze a potřebě být i myšlením o krok napřed," vypočítával trenér, co všechno mu na jeho svěřencích scházelo a co jim dával za domácí úkol.

„Musí si uvědomit, že pokud mají nějaké ambice, nevystačí si jen s tréninkem s mužstvem," prozrazoval, s čím je vyprovázel do klubů a co vzkazuje všem, kteří snad s reprezentací koketují.

Optimismus mu pořád zůstává

Brát ale není kde, což Jarolím během krátké mise poznal. A prostor na společnou přípravu národního týmu, který se nabízel jeho předchůdcům, se mu rovněž nedostává, protože okamžitě vpadl do kvalifikace. Ke všemu bez Čecha, Plašila, Limberského, Hubníka, Lafaty, tedy bez hráčů, kolem nichž se národní celek točil.

„Není to to jednoduché, ale i s tímto vědomím jsem k reprezentaci přicházel. A to nemluvím o osmi hráčích, které jsem nemohl povolat vzhledem k jejich zdravotním problémům. Přesto věřím, že jsem se vydal správnou cestou a že se mně podaří dát dohromady tým, v němž budou mentálně silní hráči kráčející za výhrami," nepřipouští Jarolím, že by jeho kvalifikační mise byla odsouzena k nezdaru, sotva začala.

„Musím být optimistou. Smutné, kdybych jím nebyl a nevěřil, že získáme maximum bodů. Nejbližším úkolem bude zvládnout listopadové střetnutí s Norskem, po němž můžeme začít kalkulovat, co a jak dál," upíná se reprezentační trenér k dalšímu dílu kvalifikace, který bude v bojích o postup do Ruska zase dílem klíčovým.

Je postup české fotbalové reprezentace na MS 2018 ještě reálný?
Po třech zápasech bez výhry a vstřeleného gólu je postup definitivně ztracený
40,1 %
Postup je vážně ohrožený, ale naděje pořád existuje
53,2 %
Postup je určitě reálný
6,7 %
Celkem hlasovalo 4633 čtenářů.

Reklama

Související témata: