Hlavní obsah

Kadeřábek přiznává: Narození malé Emy se na mně podepsalo. Proměna Hoffenheimu ale také

zp, dosSport.cz

Život se mu v posledních týdnech změnil, tím se netají. Podzimní probuzení jeho Hoffenheimu za to může. Zářijové narození dcerky Emičky samo sebou také. „Najednou vnímám, že fotbal není zdaleka všechno. Zvláště když se vracím ze zápasu nebo tréninku domů, kde mě čeká krásná dcera,“ přiznává legionář z bundesligy Pavel Kadeřábek, že se najednou na svět kolem dívá a vnímá ho úplně jinak.

Pavel Kadeřábek na reprezentačním srazu.Video: Sport.cz

 
Článek

To se s vámi opravdu udála taková proměna? Skutečně už ve vaší hierarchii nemá fotbal tak výsostné postavení, jaké míval?

Ale samozřejmě že chci dál pravidelně hrát a pořád jen vyhrávat, život se mně však ohromně změnil. Možná i proto, že jsem byl u porodu a viděl, jak to malé přichází na svět. Najednou šlo všechno stranou, protože dcerka je na prvním místě. Strach o ní také, to se ví.

Takže už nejste tak lačný samých výher, jako jste býval dřív? Zklidnil jste se? Dospěl?

Pravdou je, že před zápasem už nejsem tolik nervózní, jako jsem býval kdysi a ani porážky na mě tak dramaticky nedoléhají. Jasně, štvou mě a mrzí, ale v tu ránu si říkám, že na světě jsou horší věcí, než jedno prohrané utkání.

Máte štěstí, že v letošní sezóně nemáte v Hoffenheimu důvod si něco podobného říkat. Ještě na jaře jste se brodili až po pás v sestupovém bahně, na podzim jste během deseti bundesligových kol neprohráli jediný zápas a figurujete v tabulce na třetí příčce. Dost nečekaná proměna...

Ovšem vysvětlitelná. Nejenže přišli noví hráči, kteří mužstvo doplnili a vnesli do něho kvalitu, ale s trenérem Nagelsmannem jsme v létě absolvovali vůbec první soustředění, během něhož jsme se mohli dokonale nachystat na sezónu. Kouč přišel se systémem 3 - 5 - 2 a my měli čas ho nacvičit. V soutěži je to znát.

V posledním kole to pocítil i mistrovský Bayern, na jehož stadiónu jste uhráli nerozhodný výsledek, díky němuž s ním i s druhým Lipskem držíte přímý kontakt. Přesto prý byla ve vaší kabině po remíze bouřka.

Zatímco kouč Bayernu Ancelotti vykládal, že jsme jeho mužstvo dostali do úzkých, náš kouč nás opadu málem seřval. Remíza mu byla málo, vykřikoval, že to byl jeden z nejhorších zápasů, které jsme pod jeho vedením sehráli, že jsme v ofenzivě vůbec nic neukázali a neměli na to, abychom Bayern porazili.

To jste si troufali i na Bayern? To svou vzpouru myslíte tak vážně, že míníte na ligovém výsluní zůstat napořád?

Bundesliga je ošidnou soutěží. Odehrají se další dvě kola a všechno může být jinak. My ale samozřejmě chceme ve zbývajících podzimních zápasech postavení udržet, trenér je přesvědčený, že máme na to, abychom skončili v bundeslize do šestého místa. Přes to podle něho vlak nejede. Podle něho na to máme patřičně kvalitní kádr, náš herní systém na soupeře také platí. Pravdou je, že v přípravě jsme remcali a na změnu systému nadávali, neboť je v praxi hodně náročný, uběhlo ale pár týdnů, všechno si sedlo a protivníci mají s naším fotbalem skutečně problémy.

Vy jste remcal také? Vždyť právě vám by měl fotbal plný pohybu, v němž jste obráncem a zároveň falešným křídlem, ohromně vyhovovat.

Ale já si přece vůbec nestěžuji. Proč také, když jsem na podzim odehrál všech deset ligových zápasů a chyběl jen v pohárovém zápasu s Kolínem? A to ještě proto, že jsem se vykartoval a hrát nesměl. Dřív jsem jezdíval na reprezentační srazy natěšený, že si v nároďáku zaútočím, neboť v Hoffenheimu jsem musel hlavně bránit, teď si ofenzívních úkolů užívám i v klubu.

Asi by bylo dobré něco z nich teď přinést i do reprezentace, která v ofenzivě strádá a není schopna dát gól. A pokud by ho nedala v pátek ani Norům, bude mít s vidinou světového šampionátu utrum.

K úspěšnému systému, který praktikujeme s Hoffenheimem, se trenér těžko uchýlí, protože k jeho nácviku a zvládnutí je zapotřebí čas, který nemáme. Střelbu a zakončení ale nacvičujeme. Už v předchozích domácích zápasech se Severním Irskem a Ázerbájdžánem šlo o jeden jediný gól. Kdybychom ho dali, soupeři by museli otevřít obranu a nám by se hrálo lépe.

Jenže jste ho nedali a vaše postupové akcie už po třech odehraných utkáních notně devalovaly...

Právě proto teď musíme zvítězit nad Nory, kteří jsou v krizi a hrají pod stejným tlakem jako my. Jedno, že se hraje v Edenu, kde se reprezentaci dlouhodobě nevede. Kdybychom si připouštěli, že na slávistickém stadiónu nevyhráváme, asi bychom tam nevyhráli ani v pátek. Musíme prostě prolomit jak střeleckou mizérii, tak i zmiňované statistiky a Seveřany porazit.

Dopomůže k tomu infuze nové krve a další okysličování kádru, k němuž trenér Jarolím sáhl?

Když se nedaří, je zákonité, že přichází noví hráči, které trenér zkouší. Kvituji, že je povolává. Také jsem byl rád, když jsem do reprezentace přicházel jako nováček.

Reklama

Související témata: