Hlavní obsah

Pohodu jako v Anglii by Skalák rád zažil i s Čechy

Robert NeumannSport.czPrávo

Žije ve dvou světech. V Anglii s Brightonem útočí Jiří Skalák na přímý postup do Premier League, patří mezi nejlepší nahrávače druhé ligy. Pokud Ostrovy opustí a nabere kurz Praha, pohoda končí. V národním týmu se v kvalifikaci o MS 2018 do statistik nezapsal, stejně jako všichni jeho spoluhráči, neboť Češi v ní nevstřelili ani gól.

Jiří Skalák před zápasem s Norskem.Video: Sport.cz

 
Článek

„Všichni už branku dali, jenom my s Kyprem ne. Je to zarážející. Je načase tuhle zlou sérii zlomit," řekl 24letý záložník. Podle něj se na tristní bilanci podílí částečně obměna týmu, kdy po ME ve Francii skončilo několik zkušených hráčů. A dílem i absence pověstného štěstí.

„Když se tvoří nové mužstvo, je potřeba čas, aby si hráči vzájemně vyhověli. Na to se ale nemůžeme vymlouvat, vždyť s Arménií v první přípravě jsme vstřelili tři góly. Pak jako když utne, naposledy s Ázerbájdžánem jsme měli i smůlu," uvedl Skalák.

Ve dvanácti podzimních utkáních za Brighton nasbíral pět asistencí. V této „disciplíně" vládne soutěži společně s dalšími třemi fotbalisty. Na hřišti z nich ale strávil nejméně minut. Před dvěma týdny proti Norwichi se blýskl dokonce třemi gólovými přihrávkami.

„Každému pomáhá, pokud je produktivní, i když asistencí mohlo být víc. Když se daří mužstvu, statistiky přijdou samy," pověděl Skalák. Podobně jako reprezentace v kvalifikaci, i on nadále čeká na premiérovou trefu v sezóně.

Konečně dávat góly

„Chci dávat góly. Už jsem si i říkal, že v šancích budu hrát víc na sebe. Ovšem netrápí mě to, trenér po mně vyžaduje něco jiného. Exekuci standardek, centry ze stran, abych připravoval šance pro jiné. Jestli jsem na podzim vystřelil desetkrát na bránu, je to moc. Navíc do toho počítám i tři trestné kopy," podotkl záložník.

Brighton po čtyřech výhrách v řadě vystoupal na druhou příčku Championship, na vedoucí Newcastle ztrácí pouhé tři body. Ročník má rozjetý výborně, na jeho konci by v jihoanglickém městě rádi oslavili vysněný postup do Premier League. Přímo se kvalifikují první dva celky.

„Úvod nám vyšel, to je moc důležité, aby v mužstvu vládla vnitřní pohoda. Ještě ale zbývá třicet zápasů, což je vlastně celý ročník české ligy. Každopádně na přímý postup by mělo stačit devadesát čtyři bodů," přemítal Skalák.

Zatímco s klubem prožívá úspěšné období, na reprezentační úrovni je to zatím výrazně slabší. Zlomí to Češi v pátek proti Norům?

Reklama

Související témata: