Hlavní obsah

Zoufalý Jarolím vypsal střelcům motivační prémii - autorovi prvního gólu donese odměnu z mekáče

Praha
Aktualizováno

Pes na dodržování stravovacích návyků, zapřísáhlý odpůrce všech fast foodů, mekáčů a podobných forem rychlého občerstvení, ale před čtvrtým dílem kvalifikace o Rusko ze střelecké impotence svých svěřenců už natolik zoufalý, že je schopen popřít všechny své zásady. „Když konečně někdo vstřelí gól, budu první, kdo mu dá něco z mekáče,“ vyrukoval reprezentační kouč Karel Jarolím před konfrontací s Norskem s motivací, kterou by od něho nikdo nečekal.

Reprezentace před NorskemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Může se ale někdo divit jeho slibu? Překvapí snad, že je Jarolím schopen jít až tak daleko? Vždyť proti Norům půjde v pátečním večeru v Edenu o všechno.

A když ne o všechno, pak o druhou příčku ve skupině zaručující alespoň cestu do baráže určitě.

Zápas poslední naděje

„Jestliže si chceme uchovat sebemenší šanci na druhé místo, nezbývá, než vyhrát," přitakával trenér v předvečer zápasu poslední naděje.

„Tak bych duel s Nory nenazýval, protože se bude hrát ještě o spoustu bodů. Ale vážnost střetnutí si všichni uvědomujeme a chceme ho zvládnout. Vždyť jsme se celý týden na Nory chystali," bránil se Tomáš Sivok, na něhož nejspíš čeká kapitánská páska, vnímat duel se Seveřany jako partii o všechno.

Vzhledem k panující konstelaci ve skupině ale představuje zisk tří bodů nutnost. Pro Jarolímův výběr vpravdě existenční. Jenže bez vstřeleného gólu vyhrát nelze, takže i proto by kouč klidně sáhl k motivační prémii na svůj vkus krajně nezvyklé.

„Moc nacvičit se toho během dvou tréninků nedalo, protože na všechno čas nezbýval, ale nácviku střelby jsme se věnovali. A hráči při zakončování nevypadalo špatně," chytá se Jarolím alespoň naděje, kterou mu nabídla příprava.

Na počtu útočníků nezáleží

Na dvě věci přitom apeloval v jednom kuse. „Musíte chtít gól dát a před soupeřovou brankou se musíte chovat jinak, než v předchozích střetnutích," opakoval jim, přičemž sám meditoval, zda na Nory vyrukovat zase se dvěma útočníky, nebo systém pozměnit a vystačit si s jedním.

„Není to o tom, s kolika útočníky nastoupíme, ale o celkovém pojetí, které chceme praktikovat," připomínal Jarolím, ale už dál nenaznačil, co chce hrát a čím chce Nory porazit.

„Víme o soupeřových zranitelných místech a tudíž i o tom, jak se prosadit. Však jsme to v tréninku zkoušeli. Všechno ale musí začínat kvalitní defenzívou, která je důležitá proto, abychom utkání zvládli. Norové bude v ofenzivě daleko nebezpečnější než Ázerbájdžánci a musíme si proto na ně dát pozor," nemínil se reprezentační trenér pouštět do rozboru hry protivníka, natož aby něco prozradil o svých záměrech.

O sestavě ani muk

Proto pochopitelně ani muk o sestavě, kterou mohl poskládat podle svých představ, neboť i lehce otřeseného Skaláka do nich mohl zahrnout.

„Jasno mám, rozhodnutí jsem udělal a věřím, že jde o rozhodnutí dobré. Ale možná se ráno probudím a změnu udělám," vysvětloval, proč bude tentokrát tajemnější než hrad v Karpatech.

Pochopitelně. Jde mu o všechno. Reprezentaci samo sebou také. K naději na druhé místo v tabulce vede cesta jen přes výhru nad Nory.

„Proto jsme uváděli hráče do stavu, aby nebyli přehnaně nervózní, ale přitom cítili patřičnou odpovědnost. Myslím, že se to povedlo," soudí Jarolím.

Pro jistou však prvnímu kvalifikačnímu střelci v řadách svého týmu slíbil zmiňovaný hamburger z mekáče.

Jak dopadne zápas Česko - Norsko?
Češi zvítězí
55 %
Zápas skončí remízou
21,3 %
Vyhraje Norsko
23,7 %
Celkem hlasovalo 7403 čtenářů.

Reklama

Související témata: